PUTINOV PRIJEDLOG IZMJENA USTAVA: U novim amandmanima pominje Boga i slavne pretke, zabranjuje istospolne brakove!

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je podnio niz novih prijedloga za amandmane na Ustav, koji uključuju pominjanje Boga i opisuju brak kao heteroseksualnu zajednicu.

Putin je izmjenu Ustava predložio u januarskom govoru o stanju države, rekavši da je potrebno proširiti ovlašćenja Parlamenta i “ojačati demokratiju”.

Protivnici Kremlja opisali su predložene promjene kao dio Putinovih nastojanja da ostane na vlasti poslije svog sadašnjeg šestogodišnjeg mandata koji se završava 2024. godine.

Parlament pod kontrolom Kremlja prošlog mjeseca je brzo podržao Putinov nacrt u prvom od tri potrebna čitanja, i trebalo bi ga da konačno odobri sljedeće nedjelje, postavljajući scenu za glasanje širom zemlje 22. aprila.

Na osnovu prijedloga radne grupe iz Kremlja koja je radila paralelno s poslanicima, Putin je u ponedjeljak predstavio 24 stranice dodatnih amandmana za drugo čitanje, najavljeno za 10. mart.

Poslanici kažu da je uključio novi član Ustava kojim bi se “istakla milenijumska ruska historija” i obećalo odavanje počasti “precima koji su nam zavještavali svoje ideale i vjerovanje u Boga”.

Ta dopuna je uslijedila na prijedlog Ruske pravoslavne crkve da se u Ustav doda pominjanje Boga.

Drugi amandman opisuje brak kao “zajednicu muškarca i žene”. Ta formulacija je u skladu s Putinovim dugo izjavljivanim protivljenjem istospolnim brakovima.

Novi skup amandmana ne nagovještava, međutim, kakav bi stav Putin mogao imati o periodu poslije isteka svog mandata.

Taj sada 67-godišnji ruski vođa je na vlasti više od 20 godina, te je je postao najdugovječniji na čelu države poslije sovjetskog diktatora Josifa Visarionoviča Džugašvilija Staljina koji je bio na čelu KPSS i SSSR-a od 1927. do smrti 1953. godine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj