DOK EU PRIPREMA NOVI PAKET POMOĆI VRIJEDAN 500 MILIONA EURA: Turska angažirala 1.000 pripadnika specijalne policije na granici sa Grčkom

Evropska komisija priprema novu dodatnu pomoć od 500 miliona eura za sirijske izbjeglice u Turskoj i nekoliko mjera kako bi ublažila napetosti s Ankarom, doznaje AP od evropskog izvora.

Turska angažirala 1.000 pripadnika specijalne policije na granicu sa Grčkom

Iznos od 500 miliona eura dodatak je na šest milijardi eura dodijeljenih u sklopu sporazuma zaključenog 2016. godine za finansiranje programa koje su pokrenule nevladina udruženja za gotovo 3,7 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj, objasnio je taj izvor, prenosi Hina.

Evropska komisija, na čelu s Ursulom von der Leyen, predlaže pojednostavljivanje dodjele viza turskim državljanima.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell je u srijedu najavio deblokiranje hitne pomoći od 170 miliona eura za najosjetljivije u Siriji.

Te mjere bi trebale smiriti Ankaru, koja je odlučila pustiti migrante i izbjeglice sa svje teritorije prema Evropi. Više desetaka hiljada migranata došlo je na grčku granicu.

“Ako evropske zemlje žele riješiti problem, moraju podržati turska politička i humanitarna rješenja u Siriji”, rekao je u srijedu turski predsjednik Recep Tayip Erdogan.

Turska angažirala 1.000 pripadnika specijalne policije na granicu sa Grčkom

– Dovodimo tim policije od hiljadu naoružanih specijalaca kako bi duž rijeke Marice spriječili prisilno vraćanje migranata u Tursku – kazao je turski ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu i dodao da turske snage neće dozvoliti nehumano tretiranje tih ljudi, javlja Anadolija.

Resorni turski ministar Soylu u četvrtak je posjetio pograničnu regiju Edirne, a u obraćanju novinarima kritikovao je djelovanje pograničnih snaga Evropske unije FRONTEX za koje je kazao da se na granici ponašaju kao agencija za provedbu zakona.

Soylu je kazao da je s grčke strane granice u Tursku pokušano vraćanje 4.900 azilanata i da je 164 ranjeno, što je oprečno međunarodnom pravu o traženju azila.

– Niko nije prigovarao zbog tog kršenja prava na azil, uključujući i FRONTEX i EU. To je jedno od najvećih kršenja tog prava – kazao je Soylu.

Turska je suočena s mogućim novim migrantskim valom iz Sirije, a vlasti te zemlje su prošle sedmice saopćile da više neće spriječavati tražioce azila u nakani da napuste tu zemlju i krenu ka Evropi.

Hiljade azilanata su preko Edirnea krenule u Grčku i Bugarsku.

Soylu je kazao da je preko Edirnea dosad Tursku napustilo 137.878 migranata. Pojasnio je da se taj bilans odnosi samo na ljude koji idu preko kopnene granice, a ne i one koji preko Egejskog mora čamcima pokušavaju da se domognu grčkih otoka.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj