SVI NOVINARI DALI OTKAZ: Najutjecajni francuski filmski magazin ima nove vlasnike

Svi stalno zaposleni novinari najpoznatijeg francuskog filmskog magazina Cahiers du Cinéma, poznatog po tome što je pokrenuo francuski Novi val, dali su otkaze nakon što je magazin prodan.

Prošli mjesec je magazin, za koji su svojedobno pisali slavni redatelji Jean-Luc Godard i François Truffaut, prodan grupi filmskih producenata i tehnoloških tajkuna. Novinari i urednici magazina, njih 15, dalo je otkaz jer smatraju da će novi vlasnici ugrožavati neovisnost magazina.

„Među novim vlasnicima nalazi se osam producenata koji su u konfliktu interesa. Bilo kakav članak da se objavi postojati će sumnja da je rezultat njihovog utjecaja“, stoji u službenoj izjavi novinara u kojoj se navodi kako su novinari nezadovoljni planom novih vlasnika da se filmske kritike sada pišu na laganiji i opušteniji način.

Magazin Cahiers du Cinéma prošli mjesec došao je u vlasništvo grupe od 20 dioničara koje predvodi Grégoire Chertok, jedan od vodećih ljudi investicijske banke Rothschild & Co. Poznat pod nadimkom „bankar filmofil“  Chertok predvodi grupu dioničara koju, između ostalih, čine  Xavier Niel, osnivač internetske kompanije Free i suvlasnik grupe Le Monde koja upravlja istoimenim dnevnim listom, Marc Simoncini, osnivač internetskog dating websitea Meetic, Hugo Rubini, voditelj filmske osiguravajuće kompanije koja pokriva 40 posto francuske produkcije i Alain Weill, osnivač francuskog  news tv kanala BFM TV, ujedno predsjednik telekomunikacijske kompanije SFR Group, te vlasnik dnevnog lista L’Express.

Tu grupu čini i osam filmskih producenata među kojima su Pascal Caucheteux, osnivač kompanije Why Not Productions, Toufik Ayadi i Christophe Barral  koji stoje iza nagrađivanog francuskog filma „Jadnici“, Frédéric Jouve i Marie Lecoq  iz producentske kompanije Les Films Velvet, te Réginald de Guillebon i Marc du Pontavice.

Nekoliko novih vlasnika bliski su francuskoj vladi i predsjedniku Emmanuelu Macronu. Chertok poslovno surađuje s aktualnom vladom dok je Simoncini javno podržavao Macrona tijekom predizborne kampanje. S druge strane, urednici i novinari magazina u posljednje su vrijeme kritizirali način na koji mediji tretiraju pokret „žuti prsluci“ te predložene kulturne i obrazovne reforme. Smatrali su upitnim legitimitet francuskog ministra kulture u vrijeme kada je odabran na tu dužnost.

Novinari magazina izjavili su kako novi direktor Éric Lenoir želi da magazin postane „malo više šik, kao što je to bio desetljećima, u vrijeme kada je bio žut“, referirajući se na žutu boju koja je u počecima dominirala naslovnicama, te da bude „ugodan i kritičan ali ne i uvredljiv“.

Na to su novinari i urednici odgovorili kako je Cahiers du Cinéma uvijek bio politički magazin koji je zauzimao jasne stavove. Kao primjer, naveli su tekst Françoisa Truffauta „Određene tendencije u francuskoj kinematografiji“ iz 1954. godine kada je kritizirao buržoasku francusku kinematografiju.

Kritičnost novinara magazina oduvijek je bila poznata, pa je tako Truffautu bio zabranjen dolazak na filmski festival u Cannesu 1958. godine jer se organizatorima nisu dopali njegovi komentari na festivalski program prethodne godine.

Stéphane Delorme, glavni urednik magazina od 2009. godine također često kritizira festival pa je tako 2017. godine napisao kako službeni program „potiče onu vrstu neugodnih, plitkih i pretencioznih filmova koji su nažalost postali filmovi našeg doba“.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj