PARK KOJI MAMI UZDAHE: Cvjetna zavjesa Ashikaga parka u Japanu

Ovaj predivan park prostire se na 94 hiljade kvadratnih metara, a najpoznatiji je po velikoj gliciniji – predivnom drvetu koje oduševljava ljepotom.

Cvjetni park Ashikaga nalazi se u japanskom gradu Ashikaga, 80-ak kilometara udaljenom od Tokija.  Danas se smatra najboljim mjestom u Japanu za proučavanje glicinija, a neki ga svrstavaju i na ljestvice najljepših parkova na svijetu.

Ovaj predivan japanski park prostire se na 94 hiljade kvadratnih metara, a najpoznatiji je po velikoj gliciniji – predivnom stablu koje oduševljava svojom ljepotom. Zahvaljujući tim biljkama penjačicama, cijeli park prekriven je čarobnim cvjetnim zavjesama u apsolutno svim duginim bojama.

Glicinija je jedna od najljepših biljki penjačica za vrt, ali posebna je i po tome što, osim kao penjačica, vrlo uspješno raste i kao drvo. U svijetu je poznata i kao plava kiša ili visterija, a porijeklom je iz Japana. Glicinija zahvaljujući svojoj ljepoti krasi mnoge vrtove, a u ovom slučaju doslovno je glavna atrakcija poznatog parka.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj