FRANCUSKI NAUČNIK POTVRDIO: Lijek hlorikin pokazao se djelotvornim u liječenju korona virusa

Ugledni francuski i svjetski stručnjak sa univerziteta u Marseilleu, profesor Didier Raoult je ponovo istakao da su njegova ispitivanja pokazala da se lijek hlorikin pokazao djelotvoran u liječenju korona virusa.

Slikovni rezultat za klorokin koronavirus,

Američki predsjednik Donald Tramp je saopštio da će u SAD u suzbijanju opake epidemije korona virusa biti odmah korišćen lijek koji se već uspješno koristio u suzbijanju malarije i artroze.

Dok ljekari i naučnici u Evropi i svijetu ubrzano rade na pronalaženju vakcine protiv korona virusa, za šta će biti potrebno možda i godinu dana, profesor Raoult je stavio do znanja da je kliničko ispitivanje lijeka “Plaquenil”, čiji je glavni sastojak hlorokin, pokazalo da je od 24 bolesnika od korona virusa koji su šest dana uzimali taj lijek, njih 18 bilo sasvim izliječeno.

Iako su se u stručnim krugovima, kako piše jedan francuski dnevnik, čula i mišljenja da je ipak prerano donositi zaključke zato što postupak liječenja hlorokinom nije prošao ustaljene naučne protokole, američki predsjednik Tramp je očigledno odlučio da odmah učini sve da spriječi naglo širenje epidemije korona virusa u Americi i stavio do znanja da će hlorikin biti vrlo ubrzo biti korišćen.

Ipak, ključna američka državna zdravstvena ustanova FDA je saopštila da je Tramp to zatražio, ali da će stručnjaci FDA temeljito ispitati taj lijek i dati svoj sud.

Američki predsjednik se pouzdao u nalaze francuskog i svjetskog stručnjaka profesora Raoulta i rekao je da će “praktično odmah na raspolaganje biti stavljen ovaj lijek…koji je pokazao prve veoma obećavajuće rezultate”, tako da se postigne preokret u nastojanjima da se suzbije epidemija korona virusa od koje je u SAD-u obolilo preko 11 hiljada ljudi, dok je 154 njih umrlo.

Predsjednika Trampa je navelo da, u situaciji kad u Americi prijeti pravo razbuktavanje epidemije, u djelotvornost hlorikina uvjerilo besumnje i to što su kineski naučnici u časopisu “Nature” krajem februara objavili istraživanje koje pokazuje da korišćenje hlorikina omogućilo da se na “uzornom broju oboljelih od korona virusa zaustavi upala pluća” i pacijenti izliječe u mnogo kraćem roku nego da nisu uzimali taj lijek.

Hlorokin je od strane FDA već odavno odobren za korišćenje u liječenju malarije i artroze, ali je direktor ove američke državne ustanove Stephen Hahn izjavio da su prethodni nalazi nužni da bi se sa sigurnošću moglo znati da je djelotvoran i u suzbijanju korona virusa.

Francuski ministar zdravlja Olivier Veran je istovremeno saopštio da je Francuska odobrila “opsežna klinička ispitivanja” hlorokina sa ciljem da se dođe do potpuno pouzdanih saznanja i političke odluke vlasti da taj lijek odobre za liječenje bolesti korona virusa.

Dr. Raoult, jedan od svjetski najpoznatijih infektologa, je stavio do znanja da je hlorokin, poznat i kao “hidroksihlorokin”, već pokazao jasne rezultate, da je to i vrlo jeftin lijek, a u ispitivanja i distribuciju hlorokina su već krenuli i instituti i ljekari u Iranu, Australiji, Maroku, Izraelu, Belgiji, a sad sve govori i u Americi.

Jer, preko milijardu ljudi je širom svijeta već dosad upotrebljavalo ovaj lijek za malariju i artrozu bez ikakvih neželjenih dejstava.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj