Hrvatski stručnjaci iznenadili podacima: Najveći broj oboljelih u Hrvatskoj je između 30 i 50 godina, u Italiji je smrtnost između 8 i 9 posto!

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rekao je kakav je danas zdravstveni karton Hrvatske.

“Mi smo popodne objavili da imamo 105 slučajeva, to je od jučer 18 novih, iako sada već radimo između 100 i 200 testova dnevno pa je moguće da je u međuvremenu još neki novopozitivni. To ćemo objaviti na press konferenciji u devet ujutro. Malo se proširio virus na neke dodatne županije, znate da u Dalmaciji imamo prve slučajeve. Sve više i više županija je zahvaćeno. Situacija nije bitno promijenjena jer smo još uvijek u fazi da je većina oboljelih povratnici iz inozemstva koji su virus donijeli s putovanja – Italija, Austrija, Njemačka, SAD, Južna Amerika…”, kazao je Capak.

Primjećuju li se razlike s obzirom na zemlju iz koje je došao virus?

“Nema tu bitnih različitih karakteristika, uglavnom su to iste kliničke slike i isti način prijenosa. Ono što mogu reći je da je recimo u Kini bilo svega 2,5 posto oboljelih ispod 20 godina, kod nas je to između 8 i 10 posto, međutim to su blage kliničke slike.

Najveći broj oboljelih je između 30 i 50 godina”, rekao je Capak.

Rekao je da još nisu stigli nalazi o smrti ugostitelja iz Istre koji je bio pozitivan na virus.

“Preminula osoba je bila pozitivna na koronavirus. Obavljena je obdukcija. Još nemamo nalaze patologa”, kazao je.

Što očekuje idućih dana?

“U sljedećim danima broj oboljelih će biti veći”, rekao je Capak.

Nela Sršen: “Smrtnost u Italiji dostiže takve razmjere da se čini kao da je riječ o kugi”

Doktorica Nela Sršen iz Padove jutros je za HRT-ovu emisiju Zajedno za zdravlje govorila o teškoj situaciji u vezi s koronavirusom u Italiji

“Prestigli smo Kinu, ali kad čitaš te brojke iz dana u dan kako rastu, u jednom trenutku shvatiš da su tih 3400 i još nešto ljudi koji imaju lice, ime, životnu priču, obitelj… I iz dana u dan i iz sata u sat gledamo kako raste taj broj. Naravno, imamo veći broj mrtvih od Kine, ali Kina je imala više od 80.000 zaraženih, Italija ima 30 i još nešto tisuća. Ako to prevedemo u postotke, rezultat je da je u Italiji smrtnost između 8 i 9 posto. Mislim, kao da govorimo o kugi ili nekoj drugoj užasnoj zaraznoj bolesti”, rekla je Sršen.

U Lombardiji su u 24 sata zabilježili 2270 novih zaraženih.

“U Bergamu je zdravstveni sustav već u kolapsu”, istaknula je Sršen.

Komentirajući situaciju u Kini, koja je virus uspjela staviti pod nadzor, kaže da je “Kina jedna priča, a mi smo druga realnost”.

“Mislim da će mjere biti još restriktivnije, već se radi kontrola dronovima, napravljene su aplikacije u cijeloj Lombardiji, gdje se kontrolira stanovništvo”, rekla je Sršen.

Kaže da u nekim bolnicama u Lombardiji nema mjesta za bolesne, pa čak ni za mrtve.

“Uistinu smo u jednoj Orwellovoj priči iz koje se teško možemo izvući”, dodala je Sršen.

Jesu li istinite neslužbene informacije da u nekim talijanskim bolnicama liječnici moraju birati koga će prvog spasiti?

“Da, to se događa u Lombardiji, bio je i intervju s jednim anesteziologom. Kad dođe do komplikacija izazvanih virusom, ako imate malo disponibilnosti mjesta u reanimaciji, pokušat ćete na što racionalniji način birati, s obzirom na dob i kompliciranost bolesti, onog pacijenta koji ima više mogućnosti da preživi ovaj trenutak komplikacije bolesti. To može biti jedna vrsta izbora, tu ulazimo u etičku profesionalnost, ali mislim da je to na kraju i jedan racionalan izbor. Ako nemaš dovoljno mjesta, onda ćeš pomoći onome koji ima najviše mogućnosti da preživi, kao i u ratu”, rekla je Sršen.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj