MJERE PROTIV ‘KINESKOG VIRUSA’ DONIJELE TRAMPU RAST POPULARNOSTI! Poteze ‘ratnog predsjednika’ podržava 55 % Amerikanaca!

U trenutku kada zabrinutost izazvana ‘kineskim virusom’ (Covid-19) preplavljuje američku naciju, nova anketa ABC Newsa / Ipsos objavljena u petak pokazuje daleko drugačiji portret zemlje nego prije samo sedam dana, jer gotovo tri od građanina SAD-a sada kažu da su njihovi životi na neki način pogođeni novim koronavirusom i odobravanje mjera predsjednika Donalda Trampa u borbi protiv epidemije sve je više u porastu, javlja ABC News.

Prema novoj anketi 55% Amerikanaca odobrava Trampovo upravljanje krizom, u usporedbi s 43% onih koji je ne odobravaju. U poređenju sa prošlom sedmicom, cifre su obrnute, kada je samo 43% građana odobravalo Trampove postupke u obuzdavanju pandemije, a 54% njih je bilo protiv.

Kroz sedam dana, predsjednik je promijenio svoj pristup i ton, svakodnevno izviještavajući o krizi od subote, zajedno s radnom skupinom Bijele kuće koja je odgovorila na koronavirus i najavila neke stroge mjere za borbu protiv virusa. Također je zauzeo oštriji ton, govoreći o razmjerama pandemije korona virusa.

Ove sedmice, 72% Amerikanaca je reklo da im je život na neki način poremećen koronavirusom, bilo otkazivanjem izlaska na večeru, odmora ili sudjelovanja u vjerskim službama, što predstavlja ogromni skok od 46 procenata u odnosu na prošlu sedmicu kada je samo otprilike jedna četvrtina Amerikanaca rekla to isto.

Anketa koju je proveo Ipsos u partnerstvu s ABC News-om, koristeći Ipsosovu ploču znanja, pitala je Amerikance o poremećaju u njihovom svakodnevnom životu uslijed hitnijih napora da se obuzda širenje globalne pandemije, Trampovom odgovoru i zabrinutosti zbog zaraze virusom.

Tokom dva dana u kojima je obavljena anketa, predsjednik je potpisao prijedlog zakona o gospodarskim olakšicama za pomoć u borbi protiv korona virusa, osiguravajući besplatno testiranje i plaćeni dopust određenim radnicima; guverneri i lokalni čelnici širom zemlje uveli su stroža ograničenja putovanja i dnevnog kretanja; trgovanje na Wall Streetu ponovno je zaustavljeno nakon što je berza nastavila padati, a broj potvrđenih slučajeva koronavirusa porastao je na preko 9.000 u svih 50 država.

Anksioznost zbog korona virusa je raširena, pa je 79% Amerikanaca reklo da su zabrinuti zbog toga što će se oni ili neko koga poznaju zaraziti, što je značajan problem u odnosu na prošlu anketu kada je 66% izjavilo isto.

Ali paralelno s prošlosedmičnim rezultatima, ‘partijska pripadnost’ je i dalje pokretački faktor zabrinutosti zbog koronavirusa i stava prema odgovoru Bijele kuće na epidemiju.

87% demokrata zabrinuto je za dobivanje koronavirusa, uključujući 37% koji su vrlo zabrinuti. Republikanci su i dalje najmanje zabrinuti među ideološkim skupinama, pri čemu 66% njih navodi da su zabrinuti, uključujući 23% koji su vrlo zabrinuti. Samo 12% demokrata i 34% republikanaca nije zabrinuto. Nezavisni izgledaju više kao demokrati kada je u pitanju zabrinutost koronavirusom. Osamdeset i pet posto zabrinutih je u pitanju, a 15% nije zabrinuto.

Iako predsjednik doživljava jače odobravanje, stavovi prema njegovom rješavanju krize također se snažno probijaju po partijskim linijama. Ipak, u djeliću ukupnih stavova demokrata, 30% demokrata odobrava njegove mjere, što je dvostruko više od prošlosedmične ankete, a 69% ne odobrava, u odnosu na 86% prošle sedmice. U međuvremenu, oko 92% republikanaca odobrava Trampove poteze u vezi s korona virusom , u usporedbi s 86% prošle sedmice. Samo 8% ne odobrava, u usporedbi s 11% u prošlosedmičnoj anketi.

Kako se strahovi od širenja virusa brzo povećavaju, sve više Amerikanaca mijenja svoje ponašanje od prije sedam dana.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj