Radončić u društvu kineskog ambasadora, Džaferović poziva na ‘izbjegavanje političkih rasprava’!

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić sastao se danas sa ambasadorom NR Kine u BiH.

D-AFA-RADON-I-123

Radončićev sastanak sa kineskim ambasadorom Đi Pingom uslijedio je četiri dana nakon što je Kina svoju ‘medicinsku pomoć’ isporučila Srbiji, i dan nakon što je Milorad Dodik uputio emotivno pismo podrške kineskom predsjedniku Xi-Jinpingu.

Kako su mediji izvjestili, na sastanku Radončića i Đinpinga, razgovaralo se o mogućnosti pomoći Bosni i Hercegovini u medicinskoj opremi i zaštitnim sredstvima te je najavljeno da će iduće sedmice biti upućen prvi kontingent pomoći.

Ministar Radončić istaknuo je da su za zdravstvene i druge institucije u Bosni i Hercegovini veoma korisna iskustva Kine u borbi protiv koronavirusa te da je važno da ljekari i službe zaštite i spašavanja razmjenjuju znanja i najbolje prakse u sprečavanju širenja virusa. Ovom prilikom riješen je i problem 52 kineska radnika u BiH kojima istječe radna i boravišna dozvola.

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferovića, danas je pozvao na smirivanje bilo kakvih politikantskih rasprava. “Predsjedništvo BiH kao i ostale institucije na svim nivoima je pokazalo ozbiljnost i spremnost da se nosimo sa ovim problemom. Ne trebaju nam sada nikakve političke, niti politikantske rasprave. U tom kontekstu, glavno je kako da se uspješno borimo protiv pandemije”, naglasio je Džaferović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj