RANIJE DOVODIO U PITANJE OPASNOST EPIDEMIJE! Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro počeo da se predstavlja kao ‘lider nacije u krizi’

Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro počeo je da predstavlja sebe kao lidera nacije u krizi s korona virusom, iako je prethodno dovodio u pitanje ozbiljnost epidemije, kršio preporuke sopstvenog ministarstva zdravstva i kritikovao “izvijesnu histeriju” povodom tog pitanja.

Bolsonaro, za koga je aktuelna kriza jedan od najvećih izazova u dosadašnjem mandatu, izazvao je gnjev mnogih Brazilaca, među kojima su i njegovi bivši saveznici, indiferentnim stavom prema pandemiji i insistiranjem na rukovanju s pristalicama na skupu podrške.

Jedan od najčitanijih brazilskih medija UOL javio je da je Boslonaro nagovijestio da je kineska vlada izazvala epidemiju korona virusa, a tu tvrdnju kasnije je iznio i sin predsjednika Brazila koji je poslanik.

Kineska ambasada u Brazilu odbacila je optužbe, ocijenivši ih na Twitteru kao “ekstremno neodgovorne”.

Za razliku od najvećeg broja država u Latinskoj Americi i širom svijeta, Brazil nije stavio u karantin milione ljudi, otkazao međunarodne letove, niti je zatvorio škole ili ograničio kretanje stanovništva.

Odluku o zatvaranju granica s većinom susjednih zemalja donio je tek večeras.

Suočen sa sve većim nezadovoljstvom građana, Bolsonaro je prvu konferenciju za novinare povodom korona virusa održao juče.

Tada je rekao da će znatno povećati napore u borbi protiv korona virusa, ali nije objavio nikakve nove mjere.

Sjedio je veoma blizu ministara u vladi, kršeći međunarodne preporuke o socijalnom distanciranju.

“Kao šef izvršne vlasti, moram da budem u prvim redovima s mojim narodom. Nemojte da se iznenadite ako me vidite da ulazim u prepun bar u Sao Paolu, na trajekt od Niteroja do Rija ili u autobus u Belo Horizonteu”, rekao je između ostalog Bolsonaro.

Tokom vikenda, na velikom skupu podrške njemu, rukovao se sa grupom pristalica. Njegova odluka da stupi u fizički kontakt s masom, iako je u tom trenutku čekao rezultate drugog testiranja na korona virus, u suprotnosti je s preporukama brazilskog ministra zdravlja.

Bolsonaro je negativno testiran na korona virus, poslije saznanja da je zaražen njegov šef službe za komunikacije Fabio Weingarten koji je s brazilskim liderom nedavno putovao i u SAD, na sastanak s predsjednikom SAD Donaldom Trampom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj