ŠPANIJA ZAPOŠLJAVA 50.000 ZDRAVSTVENIH RADNIKA! Conte zatražio od EU da upotrijebi ‘svu snagu’ svog fonda pomoći, Macron tvrdi da je ovo tek početak krize!

Italijanski premijer Giuseppe Conte zatražio je od EU da upotrijebi “svu snagu” svog fonda pomoći za euro zonu u suočavanju sa krizom korona virusa bez presedana.

Slikovni rezultat za conte macron

On je u intervjuu za Financial Times objavljenom danas pozvao EU i da se ne oslanja samo na monetarnu politiku koja sama ne može da riješi sve probleme nego da pribjegne budžetskoj politici i rekao da su “stvari hitne” .

“Put koji treba slijediti je otvoriti sve kreditne linije fonda za spasavanje (ESM) svim zemljama članicama da im se pomogne u borbi protiv posljedica epidemije bolesti Covid-19, uz uslov da svaka država bude transparentna i polaže račune o tome kako troši ta sredstva”, rekao je Conte.

Evropski stabilizacioni mehanizam (ESM) uspostavljen je 2012. za vrijeme dužničke krize u euro zoni. Raspolaže sa 410 milijardi eura, i daje kredite zemljama u teškoćama.

U zamjenu za to države, kao što je bio slučaj sa Grčkom, moraju da sprovode reforme. U sadašnjoj situaciji iz tog fonda bi mogli da se odobre zajmovi određenim zemljama koje su pogođene punom snagom krize, kao što je Italija koja je sada epicentar pandemije.

Od bolesti Covid-19, koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala “neprijateljem čovječanstva”, do sada je zaraženo preko 240.000 osoba u svijetu, a prema dosadašnjem ritmu broj umrlih bi ubrzo mogao da bude i 10.000 osoba.

Italija koja je u opštoj izolaciji sedmicu dana ima više od 3.400 umrlih, prevazišla je tužni bilans umrlih u Kini, gdje se epidemija pojavila krajem decembra.

Macron: Ovo je tek početak krize

Francuska je tek na početku krize u vezi sa virusom korona i u toku je trka da se spriječi njeno napredovanje, izjavio je danas predsjednik Emmanuel Macron.

“Mi smo na početku krize. Preduzeli smo vanredne mjere da bismo apsorbovali ovaj prvi talas, ali smo počeli trku protiv virusa”, rekao je Macron na početku kriznog sastanka u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Macron je rekao da se u svakom trenutku mora djelovati sveobuhvatno i da se mora vršiti reorganizacija. “Potrebno je da predviđamo stvari”, naglasio je francuski predsjednik.

Francuski senat usvojio je prijedlog zakona o specijalnim ovlaštenjima Vlade u borbi protiv epidemije virusa korona, tokom koje je u zemlji umrlo 372 ljudi.

Nacionalna skupština tokom dana će razmotriti tekst prijedloga, koji omogućava vlastima da ograniče kretanje ljudi i da odlučuju ukazima o rekviziciji određene robe i usluga u periodu od dva mjeseca.

Prijeldog zakona omogućava Vladi da preduzme specijalne mjere da bi podržala francuske kompanije koje su najteže pogođene krizom. 

Španjolska zbog kolapsa zapošljava 50.000 zdravstvenih radnika

Zbog rastućeg broja oboljelih od koronavirusa zdravstveni sustav u Španjolskoj je pred kolapsom pa će na posao biti vraćani umirovljeni liječnici i medicinske sestre, a zapošljavat će se i studenti zadnje godine medicine te više medicinske škole.

Španjolsko ministarstvo zdravstva najavilo je regrutaciju 50.000 novih zdravstvenih radnika, što je jednako broju svih stanovnika Dubrovnika i okolice.

U četvrtak je broj zaraženih koronavirusom skočio za 4.360, na ukupno 18.077 osoba, čime je Španjolska druga europska zemlja po broju oboljelih nakon Italije.

“Vraćam se raditi kao medicinska sestra”, poručila je 38-godišnja Ángela Rozas, influencerica za modu koju preko Instagrama prati 570.000 osoba. “To je moralna obveza”, dodaje. U madridsku bolnicu Hospital Universitario de La Paz pozvali su ju 45 minuta nakon što je poslala životopis gdje je navela da ima diplomu i iskustvo rada u bolnici

Postojeće osoblje traži i dodatne maskice te drugi zaštitni materijal.

“Nismo topovsko meso”, naveo je zdravstveni sindikat Madrida u pismu poslanom regionalnoj vladi u kojem “hitno” traži pošiljku zaštitnog materijala za rad s oboljelima.

U četvrtak je umrlo 66 pacijenata, čime je broj smrtnih slučajeva u Španjolskoj narastao na 833. Među njima i 52-godišnja medicinska sestra u sjevernoj pokrajini Baskiji, koja je postala prvi preminuli zdravstveni radnik, nakon što je šest dana imala simptome.

Španjolci svaku večer u 20 sati izlaze na balkone i prozore pa pljeskom i udaranjem metalnih žlica u lonce odašilju podršku medicinskom osoblju. U četvrtak, nakon vijesti o smrti medicinske sestre, u Madridu je buka bila jača nego inače. Medicinsko osoblje iz bolnice Gregorio Marañon izašlo je na minutu ispred ulaza pa zapljeskalo u znak zahvale.

Oko 74 milijuna Španjolaca ne smije izlaziti na ulice, od kada je u nedjelju uvedeno izvanredno stanje, osim za odlazak na posao, u bolnice, trgovine s hranom, farmacije, banke, benzinske crpke, te kako bi prošetali psa.

“Imala sam intuiciju da je ovo ozbiljna situacija, te da će doći do prenapučenosti bolnica i potrebe za dodatnim zaposlenicima“, kaže Ángela Rozas koja je dobila ugovor na 15 dana, no vjeruje da će biti produžen.

Ta djevojka rođena u Madridu zasad se ostavila promoviranja mode, ali priznaje da joj nije bilo lako obući bijelu kutu nakon dugo vremena.

“Prvi dan je bio ludnica. Počela sam jako nervozna, bojala sam se, no pobijedila sam strah”, dodaje.

Sada je među sestrama koje moraju obići i po 20 pacijenata na jednom katu zbog čega nemaju vremena za odmoriti se uoči iduće smjene.

“Dolaze najteži trenuci”, rekao je ministar zdravstva Salvador Illa na konferenciji za medije. “No, ovih dana ćemo dosegnuti vrhunac broja zaraženih. Cilj je dosegnuti vrhunac, pritisnuti ga, pa početi smanjivati i pobijediti virus”.

Nitko, međutim, ne može reći koliko će dana još proteći do vrhunca i koliko će aktualna situacija potrajati. Oni na prvoj crti iscrpljeni su. Prijateljica iz bolnice La Paz zato je i bila nazvala Ángelu da se priključi.

Španjolski sindikat medicinskih sestara Satse upozorava: “Hitno su nam potrebne mjere kako bi smo izbjegli da oni koji brinu o nama to više ne budu mogli raditi zbog iscrpljenosti i obolijevanja”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj