Europa na udaru korone: Pogoršava se stanje u Švicarskoj, Portugal proglasio vanredno stanje, Francuska uvodi nove mjere!

Europa je i dalje na udaru koronavirusa, a prema najnovijim informacijama, osjetno se pogoršava stanje u Švicarskoj u kojoj je zabilježeno 6100 slučajeva zaraze, oko 25 posto više u odnosu na dan ranije, te 56 smrtnih ishoda.

Švicarsko ministarstvo zdravstva je u petak priopćilo da je posebice ozbiljno stanje u kantonu Ticino na granici s Italijom, zemljom koja je trenutno najveće žarište pandemije uzrokovane virusom Covid-19.

U Švicarskoj kritično, broj oboljelih raste i u Nizozemskoj

“Stanje u Ticinu je jako napeto”, kazao je voditelj Saveznog ureda za zdravstvo Daniel Koch. Podaci govore da je u jednom danu prijavljeno više od 1200 slučajeva zaraze, dok je broj smrtnih slučajeva od petka porastao za 13.

Švicarska vojska je u petak u Ticino dostavila oko 50 dodatnih respiratora, a Reuters ističe da je na djelu globalna utrka zemalja koje nastoje osigurati što više aparata za održavanje života kritično bolesnim pacijentima.

Broj zaraženih u Nizozemskoj porastao je za 637 slučajeva i trenutno se zaustavio na broju od 3631 oboljelog, objavile su zdravstvene vlasti.

Također navode da ima 30 novih smrtnih slučajeva te se sveukupni broj umrlih od korone popeo na 136.  Žrtve su bile stare između 63 i 95 godina.

Portugal proglasio izvanredno stanje

U Portugalu je od Covida-19 do subote umrlo 12 ljudi, dvostruko više u odnosu na samo dan ranije, a broj zaraženih se s 1059 u petak popeo danas na 1280, objavile su zdravstvene vlasti.

Prema istom izvoru, 35 ljudi je intenzivnoj njezi.

Portugal je u srijedu proglasio izvanredno stanje kako bi obuzdao širenje virusa. 

Finska zabilježila prvi smrtni slučaj

Finski Institut za zdravlje i socijalnu skrb u subotu je potvrdio prvi smrtni slučaj od koronavirusa, a radi se o starijoj osobi iz Helsinkija.

“Nažalost, Finska ima prvi smrtni slučaj od koronavirusa, ali to nije iznenađenje”, navodi se u priopćenju instituta. Sveukupni broj zaraženih popeo se u subotu na 521.

Francuska spremna uvesti nove dodatne mjere

U međuvremenu se Francuska sprema uvesti još strože mjere kaki bi odgovorila na neposluh svojih građana glede ograničenja vezanih uz izlaske iz svojih domova.

U Nici večeras u 23 sata stupa potpuna zabrana izlaska iz kuća i domova tijekom noći. Tu su mjeru u petak već uvele općine Vallauris i Menton.

Ograničenje kretanja se također postrožilo i u Parizu te će se pomnije nadgledati željezničke postaje, a zelene površine Esplanade des Invalides i Champ-de-Mars kod Eiffelovog tornja moći će koristiti samo prolaznici.

Koronom je u Francuskoj trenutno zaraženo 12.612, a 450 je preminulo.

Na cijelom teritoriju Francuske u utorak je počela karantena stanovništva po nalogu vlade u cilju sprječavanja širenja virusa, a takva mjera nikada nije do sada uvedena u Francuskoj. 

Oko 67 milijuna Francuza pozvano je da tijekom dva tjedna ne izlazi iz svojih domova, a ako to moraju, moći će samo u izuzetnim prilikama – za nabavku hrane i iz zdravstvenih razloga.

Francuski mediji prenose da postoji mogućnost produljenja karantene na mjesec dana.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj