IMAJU POVJERENJE U SVOJ ZDRAVSTVENI SISTEM: Kuba zatvara granice za strance

Kubanski predsjednik Miguel Diaz Canel objavio je na državnoj televiziji da Kuba, u svrhu obrane od zaraze koronavirusom, zatvara svoje granice za sve strance osim onih koji žive na otoku.

Kubanski istaživači na klinici u Tampa Bay-u

Unatoč tome, suočena s globalnom panikom zbog pandemije koronavirusa, kubanska vlada pozvala je svoje stanovništvo na smirenost ističući kako stres slabi imunološki sustav.

Komunistička kubanska vlada do sada je uvela manje mjera za obranu od pandemije nego susjedne karipske zemlje jer vjeruje u snagu svog zdravstvenog sustava.

Vlada je suspendirala velike kulturne i sportske događaje, ali nije zasad preporučila svom radnom stanovništvu i mladima da ostanu kod kuće.

Kuba je poznata po svojoj spremnosti za suočavanje s prirodnim katastrofama poput epidemija te po snazi svog zdravstvenog sustava. Ona je svoje liječnike slala u pomoć prilikom brojnih zdravstvenih kriza diljem svijeta, uključujući i izbijanje ebole u zapadnoj Africi od 2014 do 2016.

S najvećim postotkom liječnika po broju stanovnika, kako pokazuju podaci Svjetske banke, Kuba ima na raspolaganju desetke tisuća liječnika kao i studenata medicine, koji idu od vrata do vrata nadzirući zdravlje lokalne zajednice.

“Zatvaranje središta za rad i učenje stvara situaciju napetosti i stres, za koji je poznato da ugrožava imunološki sustav”, kazao je ovog tjedna šef epidemiologije kubanskog ministarstva zdravstva Francisco Duran Garcia na državnoj televiziji.

Kubanski dužnosnici vjeruju da će topla klima na otoku usporiti širenje virusa, a hvale se i da su proizveli lijek koji je pomogao obuzdati zarazu koronavirusom u Kini, iako neki stručnjaci sumnjaju u njegovu učinkovitost u masovnoj primjeni.

“Kuba ima ljudske potencijale, lijekove i dokazan i učinkovit pristup u suočavanju sa zdravstvenim izazovima”, napisao je na Twitteru glavni direktor za poslove s SAD-om kubanskog ministarstva vanjskih poslova Carlos Fernandez de Cossio. 

Kubanska bilanca zaraze koronavirusom je 21 zaražena osoba, od čega je jedan umrli, a riječ je o talijanskom turistu. Svi slučajevi zaraze su uvezeni izvana. Sa sumnjom na zarazu koronavirusom hospitalizirano je 716 osoba.

Vlasti, koje su posljednjih dana maksimalno nastojale očuvati svoju turističku aktivnost, koja je motor cijele zemlje, objavile su kako će regulirati ulazak na Kubu puštajući samo kubanske državljane, dok jamče pravo svim strancima koji su trenutno na Kubi da se vrate u svoje zemlje. Mjera stupa na snagu u utorak i vrijedit će za idućih 30 dana. Trenutno se na Kubi nalazi 60.000 turista, od čega 5000 Francuza, navela je agencija France Presse.

Po riječima premijera Manuela Marrera, skoro svi hoteli će se zatvoriti, što je dosad neviđena mjera na otoku koji je, zbog važnosti turizma po život zemlje, odbijao uvoditi restrikcije na granicama.

Takav je pristup naišao na kritike dijela građana koji su zabrinuti činjenicom da zaraza koronavirusom pogađa starije te da je 20 posto stanovništva zemlje iznad 60 godina. Mnogi Kubanci zabrinuti su i zbog nedostatka zaštitne opreme i higijenskih proizvoda u zemlji koja je još pod američkim sankcijama i suočava se s nestašicama mnogih osnovnih roba.

Također je upitna primjena osnovne preventivne mjere pranja ruku s obzirom na to da mnogima ne stoji na raspolaganju tekuća voda. Uz nestašice zbog kojih Kubanci tipično stoje u redovima kada idu u nabavke, bit će komplicirano provoditi i preporučenu mjeru socijalne distance.   

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj