MOLE PACIJENTE DA NE TAJE INFORMACIJE! U Hrvatskoj operisali zaraženog pacijenta, dvanaest doktora i sestara u izolaciji

Od jutros smo u ratnom stanju zajedno s epidemiolozima, evakuiramo pacijente s intenzivne i sve dezinficiramo –izjavio je direktor KBC-a Sestre milosrdnice prof.dr. Mario Zovak.

Ratno stanje koje spominje nastalo je zbog starijeg traumatološkog pacijenta koji je u četvrtak operiran u Vinogradskoj zbog višestrukih prijeloma i rupture slezene, a kod prijema na hitnom traktu je rekao da ne postoji nikakva mogućnost da je bio u kontaktu s virusom, prenose 24. sata.hr.

U petak je pacijent premješten s intenzivne na odjel, i doktori su u popdnevnim satima doznali da je muškarcu nedavno u posjeti kod kuće bio rođak iz Njemačke koji je zaražen virusom.

– Odmah smo poslali njegov uzorak na testiranje u Zaraznu, i prof.dr. Markotić mi je u noći na subotu javila da je nalaz pozitivan. Muškarac je premješten u Zaraznu, a pacijenta koji je ležao do njega smjestili smo na poseban izolacijski odjel koji smo imali pripremljen. Svi pacijenti u čijoj je blizini bio testirat će se na virus, i zbog svega nam je sada dvanaest doktora i sestara u izolaciji – izjavio je Zovak dodajući da se sada cijela intenzivna i operacijski trakt dezinficiraju.

Zovak kaže da je zaraženi pacijent bio u teškom stanju i krvario mu je trbuh, pa su indikacije za hitnu operaciju bile posve opravdane. Smatra da pacijent nije dovoljno ozbiljno shvatio upozorenja, vjerujući da nema opasnosti, jer je rođak iz Njemačke ušao u Hrvatsku bez ikakvih komplikacija. Mjere su mu određene tek nakon povratka u Njemačku.

– Da nam je pacijent rekao kako postoji i najmanja mogućnost da je zaražen, operaciju bismo obavili u posebnom izolacijskom dijelu koji do sada još nismo ni koristili. Sve bi bilo u redu i ne bi došao u doticaj s drugim pacijentima, niti ugrozio zdravstvene radnike- istakao je Zovak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj