OD 1. APRILA ‘RECIPROCITET’ PO SVIM PITANJIMA! Kosovo ukinulo takse na sirovine iz BiH i Srbije

Vlada Kosova je sinoć ukinula takse od 100 posto na uvoz sirovine iz Srbije i Bosne i Hercegovine, a od 1. aprila takse se ukidaju potpuno i uvodi reciprocitet.

Slikovni rezultat za Kosovo ukinulo takse na sirovine iz BiH i Srbije

Prema odluci Vlade, takse na uvoz sirovine se ukidaju odmah, dok će od 1. aprila takse biti potpuno uz početak primjene punog reciprociteta po svim pitanjima sa Srbijom i Bosnom i Hercegovinom.

Odluku je svom profilu na Facebooku potvrdio premijer Albin Kurti. 

“Izglasana je sa 10 glasova za i dva uzdržana odluka o oslobađanju od 100 posto taksi uvoz sirovina iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Večeras će od 24 sata biti otvoreno šest graničnih prijelaza između Kosova i Srbije, za uvoz sirovina. Do 1. aprila, Vlada Kosova će donijeti još jednu odluku o uvođenju mjera reciprociteta umjesto 100 posto taksi”, napisao je Kurti.

Na telefonskoj sjednici Vlade za odluku o selektovnom ukidanju carinskih stopa nisu glasali ministri iz Demokratskog saveza Kosova, čiji je stav da treba ukinuti carinske stope na svaku vrstu robe iz Srbije i BiH.

Bivša Vlada Kosova, na čelu sa premijerom Ramushem Haradinajem uvela je novembra 2018. godine takse. Srbija je nakon uvođenja taksi prekinula dijalog sa Kosovom, koji se u Briselu vodio posredstvom Evropske unije, uslovljavajući nastav dijaloga ukidanjem taksi.

Komentiraj