PRVI SMRTNI SLUČAJ OD KORONAVIRUSA U BiH! Novalić: Sutra pooštravamo mjere!

U subotu je potvrđen prvi smrtni slučaj od zaraze korona virusom u Bosni i Hercegovini. Radi se o starijoj ženskoj osobi iz Bihaća. Ukupno je u državi zaražene 93 osobe, a dvije su izliječene.

UŽIVO: Prvi smrtni slučaj u BiH

“Žena koja je imala više od 70 godina i koja je bila hronični bolesnik, umrla je u toku noći, a sada je potvrđeno da je bila pozitivna na koronavirus”, rekao je direktor Kantonalne bolnice u Bihaću Hajrudin Havić.

Istakao je i kako je drugi današnji pozitivan test, povezan s ranijim slučajem.

“Riječ je o supruzi muškarca, koji je hospitaliziran u izolatoriju Odjela za infektivne bolesti, a on je inače bio drugi potvrđeni slučaj na koronavirus u gradu Bihaću. Mlađi muškarac je i dalje u teškom stanju, ali je trenutno stabilan”, dodao je Havić, u izjavi za Fenu.

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić rekao je za N1 da je njegova Vlada konstantno u komunikaciji sa zdravstvenim sistemom, kriznim štabom i ministarstvom sigurnosti BiH.

Komunikacija postoji i između eniteta i sa državnim institucijama gdje se traže najbolja rješenja za trenunto stanje sa korona virusom. Spriječavanje mobilnosti građana je glavni lijek protiv širenja COVID-a 19, poručio je Novalić i dodao da će mjere nadležnih biti sve oštrije i rigoriznije čime će se pokazati da država funkcionira.

Kazao je da je izdao naredbu za pripremanje mjere uvođenja policijskog sata.

“U ovom slučaju ne može u jednom entitetu provoditi jednu mjeru, a u drugom ne provoditi – ne postiže se efekat. Sutra pooštravamo mjere kažnjavanja. Mjere će biti višestruko veće – do evakuacije sa javnog prostora u kazneno popravni zavod”, otkrio je Novalić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj