Francuska donijela zakon o vanrednoj sanitarnoj situaciji, 1,5 miliona Britanaca mora ostati kod kuće tri mjeseca, zaraza stigla u Siriju!

Francuski parlament je večeras u Narodnoj skupštini prihvatio nacrt zakona koji omogućuje uvođenje “vanrednog sanitarnog stanja” u trajanju od dva mjeseca zbog epidemije koronavirusa.

Francuska je u nedjelju navečer imala 7.240 hospitaliziranih i 674 smrtna slučaja, od kojih 112 u posljednja 24 sata. Francuski zastupnici su glasali o tekstu dizanjem ruke u dvorani koja je bila gotovo prazna iz zdravstvenih razloga. 

Nacrt zakona je nešto ranije dobio konačno odobrenje Senata, također putem glasovanja dizanjem ruke.

Izvanredno sanitarno stanje kojim se ograničavaju javne slobode (izolacija, rekvizicija), uvest će se na dva mjeseca koja počinju teći “sa stupanjem zakona na snagu”, dakle s njegovim objavljivanjem u Službenom listu, što bi moglo biti vrlo brzo.

Ukida se izvršnom uredbom prije isteka roka ako se sanitarno stanje poboljša.

Uz uvođenje izvanrednog sanitarnog stanja, ovaj nacrt zakona omogućuje francuskoj vladi da donosi odluke o nizu mjera kojima će pomoći poduzećima i zakonski uredi odgodu drugog kruga lokalnih izbora. Prvi krug se održao 15. marta.

1,5 miliona Britanaca mora ostati kod kuće tri mjeseca

Zdravstvene vlasti u Velikoj Britaniji obavijestile su najranjivije građane da ostanu kod kuće sljedećih 12 sedmica kako bi pomogli da se zaštite od zaraze korona virusom. Obavijest je dobilo 1,5 miliona Britanaca.

Policija u Škotskoj je morala intervenirati da zatvori pubove čiji vlasnici nisu slijedili uputu o zatvaranju. Tijekom vikenda radili su pubovi u Glasgowu, Greenocku i Kilmarnocku.

Zaraza stigla u Siriju!

Sirijski ministar zdravstva Nizar Yazigi objavio je prvi potvrđeni slučaj koronavirusa u Siriji.

Palestinske vlasti uvele su dvosedmičnu zabranu kretanja kako bi suzbili širenje koronavirusa. Na okupiranoj Zapadnoj obali sada je 57 potvrđenih slučajeva koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj