RADI POUZDANO I U PUNOJ SNAZI! Preventivni pregled nuklearne elektrane Krško pokazao da potres nije imao utjecaja!

Nakon današnjeg potresa pregledani su u skladu s uobičajenim protokolima sustavi i oprema nuklearke. Preventivni pregled pokazao je da utjecaja na njih nije bilo i elektrana i dalje radi, pouzdano i u punoj snazi”, naveli su iz nuklearke u priopćenju za javnost.

Ljubljana-4-3-2015-Provjerom-kvalitete-nuklearnog-goriva-u-nuklearnoj-elektrani-Krko-NEK-proli-je-mj

Potres s epicentrom blizu Zagreba danas u 6 sati i 24 minute osjetio se širom Slovenije, posebno u području uz granicu s Hrvatskom, a zabilježili su ga i mjerni instrumenti u nuklearki.

Glasnogovornica nuklearke Ida Novak kazala je da postoje točni protokoli u nuklearki za slučaj prirodnih i drugih nesreća, pa je tehničko osoblje danas prema njima preventivno pregledalo sustave u nuklearki i njene komponente.

Nakon što je potvrđeno da potres nije imao utjecaja na djelovanje nuklearke ona je normalno nastavila s radom, a i inače je projektirana i građena po najvišim kriterijima za eventualne potrese koje bi mogli pogoditi to područje, ustvrdila je Novak.

Nuklearka Krško bila je do sada zbog potresa preventivno zaustavljena samo jednom, krajem 1980-ih godina.

Svi su tehnološki značajniji objekti nuklearne elektrane izgrađeni na masivnoj ploči od armiranog betona postavljenoj na glineno – pješčanim slojevima pliocenskih taloga Krškog polja.

Ta ploča čini čvrst temelj, siguran od potresnih udara. Zgrade su projektirane i građene tako da mogu bez oštećenja izdržati potres od 9 stupnjeva po Mercallijevoj ljestvici. Skladište srednje i nisko radioaktivnog otpada smješteno je na jugozapadnom rubu elektrane, a upravna zgrada s radionicama i rasklopno postrojenje uz sjeverni rub, pri ulazu u elektranu.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj