OBRATIO SE NACIJI PUTEM FACEBOOKA! Conte: Ovo je najteža kriza od Drugog svjetskog rata

Premijer Italije Giuseppe Conte izjavio je da je u toj zemlji obustavljena sva proizvodnja koja nije neophodna u jeku borbe protiv širenja koronavirusa.

Premijer Italije Conte: Ovo je najteža kriza od Drugog svjetskog rata

Conte se naciji obratio posredstvom društvene mreže Facebook i poručio da vlada radi transparentno i ne krije ništa od svojih građana.

“Naša zemlja je suočena s najtežom krizom od Drugog svjetskog rata“, kazao je Conte i dodao da je koronavirusom u Italiji zaražena 42.681 osoba, a da je od posljedica zaraze umrlo 4.825 oboljelih.

Ističući da su vlasti prinuđene uvoditi stroge mjere, Conte je kazao da je potrebno vrijeme da takve mjere donesu boljitak situacije.

“Potrebno je da se svi pridržavaju mjera i ostanu u svojim kućama“, poručio je Conte.

Ističući da proizvodnja u Italiji nije u potpunosti obustavljena, Conte je kazao da je to teška odluka i da se obustavlja proizvodnja koja nije neophodna u ovoj situaciji.

“Dozvolit ćemo samo rad na daljinu i proizvodnju koja je neophodna. Nema potrebe za utrkivanjem ili redovima u supermarketima. Trgovine hrane, apoteke, pošte i banke ostaju otvorene“, kazao je Conte i dodao da su aktuelne mjere na snazi do 3. aprila.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo ukupno 308.594 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.069 osoba.

Izliječeno je 95.829 oboljelih osoba, a trenutno je na liječenju 199.696 zaraženih, među kojima su 9.943 osobe u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.825 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.261 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.556 ljudi.

Blizu 8.000 ljekara se odazvalo na apel vlade Italije za pomoć

Blizu 8.000 ljekara različite životne dobi odazvalo se na apel vlade Italije za pomoć u borbi protiv širenja koronavirusa u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

U Italiji je koronavirusom zaraženo 53.578 ljudi, a od posljedica zaraze umrlo je 4.825 oboljelih. Među umrlim je i najmanje 18 ljekara.

Zdravstveni sistem te zemlje pred kolapsom je nakon što su bolnice postale premale da prime sve pacijente, a medicinsko osoblje prinuđeno je raditi u izuzetno teškim uvjetima i bez adekvatnog odmora.

Vlada te zemlje jučer je objavila apel ljekarima bez profesionalnog angažmana da se jave za potrebe formiranje dodatnog tima od 300 ljekara.

Danas je saopćeno da se na apel odazvalo 7.923 ljekara spremnih da rade na prvim frontovima borbe protiv koronavirusa.

“Zadivljeni smo odzivom najboljeg u Italiji, ljekara svih dobnih grupa, od mladih do ljekara osamdesetogodišnjaka, koji su spremni izaći na teren“, kazao je italijanski ministar regionalnih poslova Francesco Boccia.

Ističući da su se u vladi pri pisanju apela nadali odzivu oko stotine ljekara, Boccia je kazao da će novi ljekarski timovi već sutra početi s radom u Lombardiji koja je epicentar epidemije u Italiji.

U Španiji u jednom danu od posljedica zaraze koronavirusom umrlo blizu 400 ljudi

U protekla 24 sata u Španiji su od posljedica zaraze koronavirusom preminule 394 osobe, čime je bilans ukupno umrlih u toj zemlji povećan na 1.720 osoba, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorne institucije Španije saopćile su da je u protekla 24 sata potvrđeno i novih 2.646 slučajeva zaraze, pa je tako broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji povećan na 28.572.

Španija je tako pretekla Iran po broju fatalnih ishoda zaraze koronavirusom. Nastave li se negativni trendovi, Španija bi, poput Italije, po broju smrtnih slučajeva mogla nadmašiti i Kinu.

Sinoć je španski premijer Pedro Sanchez u obraćanju naciji istakao da najgore tek predstoji i da vlasti i zdravstvene ustanove čine nadljudske napore da pomognu oboljelim.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo 315.267 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.590 osoba.

Izliječeno je 95.892 oboljelih osoba, a trenutno je na liječenju 205.785 zaraženih, među kojima su 10.128 osobe u teškom stanju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj