PROJEKAT ‘TAČKA POVRATKA’: Srbija uputila poziv zdravstvenim radnicima iz dijaspore da se jave

Program „Tačka povratka”, u saradnji sa Ministarstvom spoljnih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije i uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), pozvao je danas slobodne medicinske radnike i radnice u inostranstvu da prijave svoju raspoloživost ukoliko su spremni da se, ako ustreba, privremeno vrate i svojim znanjem, iskustvom i vještinama pomognu u borbi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji.

Usljed rastućeg pritiska na zdravstveni sistem, u želji da se na vrijeme pripremimo i podržimo borbu za očuvanje života i zdravlja građana Srbije, pozivamo sve slobodne zdravstvene radnike i radnice, ljekare, medicinske sestre, medicinske tehničare i druge zdravstvene stručnjake koji se nalaze u inostranstvu, da dostave informacije o svojoj raspoloživosti, kao i konkretnom stručnom znanju i iskustvu, saopštila je „Tačka povratka”, prenosi Tanjug.

Ove informacije, navodi se, koristit će se radi evidencije kapaciteta, uspostavljanja saradnje i potencijalnog konkretnog volonterskog angažmana u obezbjeđivanju pomoći najugroženijim građanima u najkraćem mogućem roku.

Vlada Republike Srbije, Program „Tačka povratka” i UNDP pozivaju sve koji žele da odgovore na ovaj poziv da to učine popunjavanjem online obrasca na adresi: https://tackapovratka.rs/ kaže se u saopštenju.

„Tačka povratka” je platforma čija je misija da srbijanskoj dijaspori pruži informacije o svim načinima stupanja u kontakt sa Srbijom, te mogućnostima za pružanje pomoći kao i cirkulaciji informacija za pojedince koji žele da se vrate u zemlju.

U Sloveniji koronavirusom zaraženo 414 osoba

Broj zaraženih koronavirusom u Sloveniji u nedjelju u 14 sati iznosio je 414, što je za 31 više nego u subotu u isto vrijeme, objavio je slovenski Institut za javno zdravlje.

Do sada je najviše potvrđenih slučajeva na području Ljubljane, a virus se proširio na više od 90 od ukupno 212 općina po Sloveniji.

Jedna od ugroženijih koronavirusom je općina Šmarje pri Jelšah na području Celja, između Sutle i Celjske kotline, gdje je u domu za starije osobe broj zaraženih porastao s jučerašnjih 14 na 18, a i dalje se testiraju stanari i stanovništvo.

Općina sa samo desetak tisuća stanovnika u raštrkanim naseljima jedna je od žarišta koronavirusa u Sloveniji s dosad preko 40 potvrđenih slučajeva.

Jučer ju je kako bi ohrabrio stanovništvo posjetio premijer Janez Janša, te poručio da su se lokalne vlasti odlično organizirale kako bi odgovorile na izazov i da bi svoje iskustvo trebali podijeliti sa svim ostalim sredinama.

U Sloveniji je na koronavirus po novim današnjim podacima ukupno testirano 13.098 osoba, a zdravstvene vlasti navode da epidemija još nije dostigla vrhunac, pa se idućih dana može očekivati rast novooboljelih i nove hospitalizacije težih bolesnika, prenosi Hina.

Uz dosadašnje mjere suzbijanja epidemije vlasti su potvrdile da za idući tjedan predviđaju donošenje odluke po kojoj stanovnici pojedinih općina ili regija ne bi smjeli napuštati svoje mjesto boravka, kako bi se spriječilo proširenje epidemije.

Uz to, može se očekivati da će vlada parlamentu u ponedjeljak predložiti davanje novih ovlasti vojsci kako bi mogla djelovati na granici, dok bi policija zbog predviđenog većeg opsega zaduženja u vrijeme vrhunca epidemije više djelovala u unutrašnjosti.

Prijedlog je inače naišao na velike rezerve oporbe, a da bi se usvojio morao bi biti izglasan dvotrećinskom većinom zastupnika nazočnih na glasovanju.

U Sjevernoj Makеdoniji 29 novih slučajeva, ukupno 114

U Sjevernoj Makedoniji registrovano je 29 novih slučajeva zaraze korona virusom, ukupni broj danas u podne је 114, objavio je ministar zdravlja Venko Filipče. Kako je objavio na svom Facebook profilu, u prethodna 24 sata registrovana su 22 novooboljela u Skoplju, tri u Štipu, dva u Debru i po jedan u Kumanovu i Ohridu.

U Skoplju je ukupno registrovano 65 zaraženih korona virusom, u Debru 36, u Štipu sedam, po dva oboljela su u Kavadarcima i Ohridu i po jedan u Gostivaru i Kumanovu.

Na Klinici za infektivne bolesti u Skoplju, kako je naveo Filipče, trenutno su hospitalizivana 24 pacijenta, od kojih je sedam na kontinuiranom tretmanu sa kiseonikom.

Prema njegovim riječima, 11 pacijenata je već u stabilnom – dobrom zdravstvenom stanju, dok će kod šest sutra biti uzet kontrolni bris nakon isteka 14 dana od postavljanja dijagnoza.

Od njih je petoro u dobrom stanju, a kod pacijentkinјe koja je imala pogoršanje nema promjena stanja i još se nalazi na respiratornom aparatu.

Pacijenti koji su na kućnom liječenju su u stalnom kontaktu sa ljekarima, naveo je ministar zdravlja.

Do sada je jedan pacijent izliječen, 50-godišnja Skopljanka koja je bila i prvi potvrđeni slučaj u Sjevernoj Makedoniji. 

U samoizolaciji je, prema podacima Ministarstva zdravlja, 3.787 građana.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj