RAZMJENA ZATVORENIKA! SAD kritizira Francusku zbog puštanja Iranca kojeg traži američko pravosuđe!

Američka administracija oštro je kritizirala Francusku zbog oslobađanja Iranca koga traži američko pravosuđe u okviru razmjene zatvorenika sa Iranom.

Slikovni rezultat za macron trump globalcir.com

State Department je saopćio da “duboko žali” zbog unilateralne odluke Francuske da oslobodi Jalala Ruhollahnejada, čiju su ekstradiciju tražile Sjedinjene Američke Države zbog kršenja sankcija prema Iranu.

Glasnogovornica State Departmenta Morgan Ortagus navela je da Francuska nije ispoštovala obaveze iz sporazuma o ekstradiciji i time nanijela štetu pravosuđu, prenosi Tanjug agenciju AP.

Francuska je u petak oslobodila Ruhollahnejada u zamjenu za francuskog antropologa Roladna Marchala koji je uhapšen u Iranu juna 2019. godine.

Razmjena zatvorenika

Iran i Francuska dogovorili su razmjenu Marchala, koji je bio zatvoren zbog optužbe vezano uz sigurnost, za Iranca kojeg je uhapsio Pariz zbog navodnog kršenja američkih sankcija protiv Teherana, izvijestili su u petak iranski državni mediji, a prenijela je Hina.

Francuska je oslobodila Jalala Ruhollahnejada, iranskog inženjera kojeg traže američke vlasti zbog optužbi vezanih uz sankcije, izvijestila je državna televizija IRIB.

Francuska je zatražila da Iran oslobodi Marchala, sociologa s pariškog Univerziteta Sciences Po o čijem je hapšenju Pariz izvijestio sredinom oktobra.

Ta su hapšenja zakomplicirala odnose između dvije zemlje tokom razdoblja u kojem je Macron pokušavao smiriti napetosti između Washingtona i Teherana.

Zadnjih godina iranska Revolucionarna garda uhapsila je desetke dvojnih državljana, većinom pod optužbom za špijunažu.

Hapšenja su se poklopila sa zastojem do kojeg je došlo između Irana i zapadnih sila nakon odluke SAD-a da se povuče iz iranskog nuklearnog sporazuma.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj