U BH. ENTITETU RS JOŠ 31 OSOBA POZITIVNA NA VIRUS KORONA! Sa mrakom nastupio policijski sat u FBiH

U bh. entitetu Republici Srpskoj registrovano je novih 31 oboljelih od korona virusa. Ukupno na području ovog entiteta do danas ima 90 oboljelih što znači da je, zaključno sa 18 sati, broj oboljelih porastao na 124 na nivou države.

zuzuzu

Kako je kazao ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi bh. entiteta RS Alen Šeranić, danas i jučer je testirano 118 osoba, a 31 je pozitivna. Među pozitivnima je 19 muškaraca i 12 žena.

Otvoren je i novi klaster, dodao je Šeranić. “Najbrojniji klaster – treći i dalje raste i u njemu je devet zaraženih”, kazao je ministar.

Sa mrakom nastupio policijski sat u FBiH

Na području cijele Federacije BiH tačno u 18 sati stupila je na snagu mjera zabrane kretanja građana ili policijski sat koji će trajati do 5 sati ujutro.

Treba, ipak, naglasiti da se ova zabrana ne odnosi na sve zaposlene, odnosno ne na one koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa na području FBiH kao i zaposlene kojima se proces rada odvija u smjenama.

Oni čiji se rad organizuje u smjenama, a među kojima su, primjerice, i novinari, trebaju imati potvrdu poslodavca ovjerenu i potpisanu od odgovorne osobe kojom se potvrđuje da je rad osobe na koju se odnosi potvrda organizovan u smjenama i neophodan za održavanje kontinuiteta djelatnosti.

“U slučaju da se zateknu osobe koje krše Naredbu o zabrani kretanja napominjemo da će biti sankcionisanje izdavanjam prekršajnog naloga ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka, a propisane sankcije su od 500 do 1.500 KM, odnosno, za roditelje ili staratelje maloljetnika koji počini prekršaj od 400 do 1.200 KM, uz napomenu da će prema onima koji budu zatečeni u prekršaju i nastave vršenje istog, odnosno, eventualno odbiju da postupe po zakonitom naređenju policijskog službenika biti primijenjena mjera lišavanja slobode”, saopćeno je danas iz MUP-a KS.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj