AVIOKOMPANIJE PRED BANKROTOM: Otkazano je više od 420.000 letova, a gubici su veći od 113 milijardi dolara

Zbog koronavirusa u svijetu bi do kraja svibnja moglo bankrotirati 50 posto aviokompanija, piše danas Večernji list, navodeći da je već otkazano 420.000 letova. Avioindustrija je jedna od gospodarskih grana koje su najviše pogođene pandemijom koronavirusa, navodi dnevnik.

Ljudi su zbog straha od zaraze prestali putovati, a i mnoge države su privremeno obustavile sav zračni promet. Prema podacima Međunarodne udruge za zračni prijevoz (IATA), do 30. lipnja već je otkazano 420.000 letova, a gubici prihoda aviokompanija procjenjuju se na više od 113 milijardi dolara.

Bit će potrebna državna pomoć

Buking je pri tome u ožujku pao 50 posto, u travnju 40 posto, a za svibanj je manji 25 posto. U IATA-i stoga procjenjuju da će aviokompanije diljem svijeta trebati do 200 milijardi dolara državne pomoći kako bi preživjele.

A prema procjenama Centra za zrakoplovstvo (Centre for Aviation), zbog koronavirusa u svijetu će do kraja svibnja bankrotirati 50 posto aviokompanija.

Iz Centra upozoravaju da se novčane rezerve aviokompanija brzo smanjuju jer su flote prizemljene i poručuju da su odmah potrebne koordinirane akcije vlade i industrije ako se želi izbjeći katastrofa, donosi Večernji list.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj