Brojke u Italiji su i dalje strašne, ali su u padu: Iduća sedmica će biti presudna

Bitka još nipošto nije dobijena u Italiji gdje su posljedice epidemije strašne, ali u nedjelju su talijanski dužnosnici prvi put oprezno izrazili nadu u skoro usporavanje pandemije koronavirusa. 

U mjesec dana gotovo 5.500 ljudi je umrlo u pandemiji u Italiji, daleko najteže stradaloj zemlji u svijetu, s više od trećine ukupnog broja umrlih.

U zadnja 24 sata u Italiji umrla 651 osoba, što je velik broj, ali je u znatnom padu u odnosu na ‘rekord’ dan ranije (793).

“Brojevi objavljeni danas manji su nego jučer. Nadam se i svi se nadamo da će se oni potvrditi ovih dana”, rekao je čelnik Civilne zaštite Angelo Borrelli, prenosi Hina.

“No moramo i dalje biti oprezni”, dodao je nakon drugog vikenda karantene u Italiji.

“Ne smijemo se pretjerano zanositi ni davati preveliku važnost” današnjim podacima, ali “to je znak na koji gledamo pozitivno”, rekao je Franco Locatelli, čelnik talijanskih sanitarnih vlasti.

“Prve stroge mjere izolacije donesene su 11. marta. Očekivali smo rezultate nakon dvije do tri sedmice. Dakle, iduća sedmica će svakako biti presudna” i “očekujemo potvrdu obrata trenda”, dodao je, pozivajući na najveći mogući oprez u porodicama kako bi se spriječilo širenje zaraze.

Ovaj sramežljiv znak nade došao je iz Lombardije, pokrajine u kojoj je Milano, koja je teško stradala jer je u njoj umrlo 3.456 ljudi. No porast broja pozitivnih slučajeva se prepolovio (+1.691 u nedjelju a +3.251 dan ranije).

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj