Tramp tvrdi da bi Plivin ‘Sumamed’ mogao pomoći u liječenju koronavirusa

 Američki predsjednik Donald Tramp u subotu je na Twitteru i Facebooku objavio da Hidroksiklorokin i Azitromicin, u kombinaciji, mogu postati jedan od najvećih preokreta u povijesti medicine.

Hidroksiklorokin je lijek za malariju, a Tramp ga je u više navrata spominjao kao lijek koji bi potencijalno mogao izliječiti COVID-19.

“FAD (američka agencija za lijekove) je pomaknula planine i hvala im na tome!” dodao je Tramp u svojoj objavi. Nadam se da će oba lijeka (Hidroksiklorokin djeluje bolje u kombinaciji s Azitromicinom) odmah biti stavljena u upotrebu. Ljudi umiru, djelujte brzo, i Bog vas sve blagoslovio”, napisao je Tramp na Twitteru.

Azitromicin koji Tramp spominje je kao antibiotik razvijen u Hrvatskoj. Kod nas je poznatiji kao Sumamed. Otkriven je 1980. godine od strane farmaceuta Plive predvođenih Slobodanom Đokićem. U timu koji je razvio Sumamed bile su još i Gabrijela Kobrehel, Gorjana Radobolja-Lazarevski i Zrinka Tamburašev.

Tramp je i na konferenciji za medije održanoj dan prije nego što je objavio ovaj tvit spominjao Hidroksiklorokin kao potencijalni lijek za COVID-19.

“Lijek se, već više godina, propisuje protiv malarije i vrlo je učinkovit. To je moćan lijek. Možda upali, možda ne upali. Imam dobar osjećaj. No to je samo osjećaj. Ja sam pametan tip”, rekao je Tramp na presici govoreći o lijeku za malariju.

Francusko istraživanje

Francuski znanstvenici objavili su studiju koja tvrdi da bi kombinacija lijeka protiv malarije i antibiotika Azitromicina mogla djelovati na oboljele od COVIDA-19.

Studija je provedena na 36 oboljelih pacijenata od početka ožujka do 16. ožujka. Šest pacijenata nije pokazivalo nikakve simptome, 22 pacijenta imala su poteškoće s gornjim dišnim sustavom, dok je osam imalo poteškoće s donjim dišnim sustavom.

Znanstvenici su liječili 20 pacijenata (12 ih je odbilo liječenje) tako da su im svaki dan davali 600 mg Hidroksiklorokina. Ovisno o kliničkoj slici, dodavan je Azitromicin. Studija je pokazala da lijek protiv malarije kod 70 posto oboljelih odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa, a kada se doda Azitromicin, taj postotak je još veći. “Dodavanje Azitromicina pokazalo se učinkovitim za eliminaciju virusa”, stoji u zaključku studije.

Vijest je prenio i Bloomberg, naglašavajući kako se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova mogu čovjeka ubiti. 

“To nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika”, komentirao je studiju hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj