VIŠE OD 20.000 ZARAŽENIH! Iran odbio američku pomoć u borbi protiv epidemije

Iranska vlada odbila je američku pomoć u suzbijanju epidemije korona virusa, poručivši Washingtonu da umjesto toga ukine sankcije, javlja dpa.

Slikovni rezultat za Iran KORONAVIRUS

“SAD bi više pomogao kada bi ukinuo sankcije i time oslobodio resurse Irana kako bi se mogao sam boriti protiv virusa”, poručila je vlada u Teheranu.

Američki predsjednik Donald Trump ponudio je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući pomoć Iranu, Sjevernoj Koreji i drugim zemljama koje pokušavaju zaustaviti širenje bolesti, prenosi Hina pozivajući se na Reuters i Ansu.

Washington je uveo sankcije kako bi kaznio Iran zbog nuklearnog programa, tvrdeći da ga koristi i za proizvodnju oružja. 

Iran tvrdi da je odustao od razvoja nuklearnog oružja i pokušava s partnerima u svijetu ishoditi sporazum o ukidanju sankcija, piše dpa.

Tako je i pakistanski premijer Imran Khan u nedjelju pozvao SAD da ukine sankcije Iranu.

“Pozivam predsjednika Trumpa da iz humanitarnih razloga ukine sankcije Iranu dok pandemija COVID-a 19 ne prođe”, poručio je Khan putem Twittera.

U Iranu više od 20.000 zaraženih 

Iran spada među zemlje najteže pogođene pandemijom korona virusa.

Hamenei: Virus je američki proizvod, osmišljen kako bi oslabio neprijatelje poput Kine i IranaEPA-EFE

Prema podacima Ministarstva zdravstva Irana do subote je od virusa COVID-a 19 umrlo 1.556 ljudi, a broj zaraženih premašio je 20.000. 

Strahuje se da bi broj zaraženih uskoro mogao još značajnije porasti zbog perzijske nove godine kada porodice često putuju u posjetu rođacima.

Ove godine novogodišnji praznici završavaju 2. aprila, a vlasti pozivaju građane da ne putuju.

Kako bi se zaustavilo širenje virusa, dodatno je ograničena kupovina u glavnom gradu Teheranu gdje su otvoreni još samo supermarketi i apoteke.

Gradski zvaničnici kazali su, prema izvještaju novinske agencije Isna, da će policija provjeravati poštuju li se odredbe. 

I ajatolah odbio pomoć 

Iako je vlada nešto sekularnija i s vremena na vrijeme sukobljava se s vrhovnim vjerskim vođom ajatolahom Alijem Khameneijem, u odbijanju američke pomoći bili su jedinstveni.

“Imamo puno neprijatelja, a SAD je među njima najgori… A sada nam žele pomoći”, kazao je Khamenei u govoru koji je prenosila državna televizija.

SAD-u bi bilo bolje da pomogne vlastitim građanima, kazao je iranski vjerski vođa, dodajući da se broj umrlih u SAD-u od zaraze korona virusom mjeri u stotinama nakon naglog povećanja broja slučajeva prošle sedmice.

Odbacujući ponuđenu američku pomoć, Khamenei je ukazao na teorije prema kojima je virus američki proizvod, osmišljen kako bi oslabio neprijatelje poput Kine i Irana.

“U takvim okolnostima niko ne bi trebao obraćati pažnju na takve ponude”, kazao je iranski vjerski vođa.

Ajatolah je odbio pomoć u tradicionalnom novogodišnjem govoru koji je održao iz svoje rezidencije, a ne iz mauzoleja šiitskog imama Reze u Mašhadu, kako bi se smanjila mogućnost zaraze.

Irancima je, između ostalog, poručio da slijede smjernice ministarstva zdravstva i toleriraju činjenicu da su sveti gradovi u Iranu zatvoreni kako bi se zaustavilo širenje bolesti.

Tako nešto nije se još nikad dogodilo ali treba slijediti smjernice, kazao je Khamenei.

Komentiraj