WHO: Izolacija nedovoljna da se porazi koronavirus

Države ne mogu jednostavno izolovati svoje stanovnike kako bi porazili koronavirus, istaknuo je vrhunski stručnjak za vanredne situacije pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) Michael Ryan, dodavši da su mjere zaštite javnog zdravstva potrebne kako bi se kasnije izbjegla ponovna pojava epidemije.

“Ono na šta se stvarno moramo fokusirati je pronalaženje bolesnih, onih koji imaju virus, te ih izolovati, kao i pronaći osobe s kojima su bili u kontaktu i također ih izolovati” ,rekao je Ryan u intervjuu za BBC-evu emisiju Andrew Marr Show.

Prema njegovim riječima, kada se ukinu ograničenja kretanja i izolacije, postoji realna opasnost da do bolesti ponovo dođe

Veliki dio Evrope i Sjedinjenih Američkih Država imitirali su Kinu i druge azijske zemlje i uveli drastične restrikcije u borbi protiv koronavirusa, a većina radnika mora da radi od kuće, dok suškole, kafići, barovi i restorani zatvoreni.

Italija je najteže pogođena zemlja na svijetu, a britanski premijer Boris Johnson upozorio je da bi britanski zdravstveni sistem mogao biti pretrpan ako ljudi ne izbjegnu društvene interakcije. Britanski ministar stanovanja Robert Jenrick rekao je da će se proizvodnja testova udvostručiti sljedeće sedmice i dodatno povećati nakon toga.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj