ČUVENI DVORAC NADOMAK PARIZA! Otkrijte Versailles kroz online izložbe!

Versailles, zatvoren zbog pandemije korona virusa, omogućava posjetiocima da online razgledaju izložbe, skulpture i bogatstvo ovog svjetski čuvenog dvorca nadomak Pariza.

Slikovni rezultat za Versailles

Kako se navodi na sajtu Versaillesa, virtuelne izložbe su specijalno napravljene zahvaljujući saradnji s Googleom koja omogućava posjetiocima da interaktivno urone i otkriju slike, skulpture i gravure u novom svjetlu.

Ponuđeno je više izložbi uključujući “Luj XIV/Nikola Fuke: historija ukusa”, koja pruža novi pogled na te dvije ličnosti. Iako se u historiji uvijek isticao sukob Luja XIV i njegovog ministra Fukea, njihove zajedničke umjetničke vizije dokazuju da su imali izražen ukus u arhitekturi, unutrašnjem uređenju i pejzažnom uređenju vrta, a angažovali su najbolje umjetnike svog vremena.

Izložba “Luj XIV, izgradnja političke slike” kroz više od 200 portreta i 750 gravura pokazuje da je ovaj apsolutni monarh kao niko znao kako da od umjetnosti napravi instrument moći.

Među izložbama je i “Moda u Versaillesu” koja i danas inspiriše kreatore. Upravo su 1780-ih, za vrijeme vladavine Luja XIV, počeli da se pojavljuju trendovi u ženskoj i muškoj modi.

Versailles nudi i izložbe iz gastronomije, kao i o nauci u tom dvorcu, a sve kako bi posjetioci mogli da i u vrijeme pandemije korona virusa, uživaju u ovim vrijednim kolekcijama.

Virtuelnu izložbu možete pogledati na ovom linku.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj