Dva nova slučaja u BiH: Žena preminula u Domu zdravlja na Ilidži, naknadno potvrđen korona virus

Dva nova uzorka su pozitivna na koronavirus. Oba testirana uzorka su sa područja općine Ilidža u Kantonu Sarajevo. Pokazala su ovo posljednja testiranja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Dva nova slučaja u KS: Žena preminula, naknadno potvrđen korona virus

U poslijepodnevnim satima u KCUS-u je testiran veći broj uzoraka, potvrdila je prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica te zdravstvene ustanove.

Mogući način obolijevanja jednog od pacijenata sa Ilidže je veza sa ranijim slučajevima iz Konjica, tačnije kontakt sa osobom koja je bila na proslavi “Igmanove” godišnjice.

Drugi pozitivan uzorak je 52-godišnja žena koja je danas preminula u Domu zdravlja na Ilidži. Ona je, navodno, bila u kontaktu sa svojim kćerkom koja je boravila u Italiji te je to mogući način prijenosa virusa COVID-19.

Preminula pacijentica je danas primljena u Dom zdravlja sa povišenom temperaturom. Ljekari su je pokušali reanimirati, međutim žena je preminula. Ljekarima, navodno, nije rekla da je bila u kontaktu sa kćerkom koja je boravila u Italiji. Ta informacija u vezi s Italijom nije zvanično potvrđena. Prema ranijim izjavama portparola Doma zdravlja KS Armana Šarkića, o svemu je obaviješten odmah Krizni štab u KS.

Za detaljnije informacije o Domu zdravlja na Ilidži i kontaktima preminule bit će kasnije poznato više informacija.

Testirani su i uzorci iz Brčkog – pet, Novi Travnik -1, Bugojno – 2, Vogošća 2, Ilidža – ukupno tri testirana, Zenica – četiri. Osim dvoje sa Ilidže, svi ostali su bili negativni.

Stiže 25.000 testova za korona virus u bh. entitet RS

Na sastanku Glavnog koordinacionog tima dogovorena je nabavka novih 25.000 testova na virus korona, čije se prispjeće u bh. entitet Republiku Srpsku očekuje u toku naredne sedmice, dok će Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske do kraja ove sedmice biti isporučena donacija UNDP-a od 300 testova na virus korona.

Predsjednik Vlade RS-a Radovan Višković, predsjednica RS-a Željka Cvijanović i ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić održali su danas, u Banjaluci, redovan sastanak Glavnog koordinacionog tima, na kojem je razmatarna ukupna situacija u ovom entitetu u vezi s pojavom virusa korona. Sastanku Glavnog koordinacioog tima prisustvovali su ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, direktor Policije Darko Ćulum, te direktor Univerzitetskog kliničkog centra Vlado Đajić, vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS-a Branislav Zeljković i direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Dejan Kusturić.

“Na sastanku je razmatrana trenutna epidemiološka situacija i još jednom je apelovano na građane da se striktno pridržavaju svih higijenskih i drugih preporuka nadležnih instutucija, kada je riječ o zaštiti od virusa korona”, navodi se u saopštenju iz Vlade bh. entiteta RS.

Razmatrano je i sprovođenje mjera Republičkog štaba za vanredne situacije, posebno kada je riječ o kontrolisanju lica kojima je određena kućna izolacija, te ograničenju i zabrani kretanja.

“Ocijenjeno je da se građani pridržavaju propisanih mjera, osim malog broja njih koji će zbog kršenja mjera štaba za vanredne situacije biti sankcionisani u skladu sa zakonom”, stoji u saopštenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj