EVROPSKA UNIJA IPAK NAJVEĆI DONATOR! Džaferović: BiH će biti odobreno 68 miliona eura za zdravstvo i podršku ekonomiji

Razgovarao sam sa komesarom za proširenje Evropske unije i obaviješten sam da će Bosni i Hercegovini biti odobrena dodatna novčana sredstva u iznosu od 28 miliona eura za zdravstvo, kao i 40 miliona namijenjenih za podršku u ekonomiji, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, gostujući u Dnevniku 2 BHT1.

25092019-2eu

U razgovoru sa evropskim komesarom za proširenje naglasio sam da nam najviše nedostaje medicinska oprema, prije svega su nam najpotrebniji respiratori, testeri i zaštitna sredstva. Obavijestićemo Evropsku komisiju da ćemo pristati na njihovu pomoć”, potvrdio je Džaferović za BHRT.

Govoreći o tome da li su bh. vlasti pravovremeno reagovale na pojavu pandemije, Džaferović naglašava:

“Mogli smo i ranije poduzeti određene mjere, ali posmatrajući šta se dešava u Evropi možemo reći da se BiH za sada uspješno nosi sa pandemijom. Mnoge mjere smo poduzeli mnogo prije drugih razvijenih zemalja u Evropi koje su sada pogođene pandemijom koronavirusa”, naveo je Džaferović.

On je naglasio važnost da se građani BiH ponašaju odgovorno u situaciji stanja prirodne nesreće.

“Pozivam bh. građane u inostranstvu da bez velike potrebe ne kreću na put u BiH, da ostanu gdje jesu i da prebrodimo zajedno teške trenutke jer bi time ugrozili i naše građane i sebe”, rekao je Džaferović i pozvao građane Bosne i Hercegovine da poštuju propisane mjere u vanrednoj situaciji.

Oglasila se i EU misija u BiH

Ranije je na zvaničnoj stranici Delegacije EU komisije u BiH objavljeno da EU razmatra dva načina pružanja pomoći BiH koja uključuju brzu podršku u obezbjeđivanju medicinske opreme u vrijednosti do 7 miliona eura, kao i srednjoročno prilagođavanje i primjenu podrške EU u iznosu do 50 miliona eura za programe ekonomskog razvoja. Ta pomoć je povećana za dodatnih 11 miliona eura.

Ambasador EU u BiH Johann Sattler je izjavio: “Evropska unija je i u prošlosti bila uz Bosnu i Hercegovinu, kao što je to bio slučaj sa našom pomoći za oporavak od posljedica poplava u 2014. godini. Hitne mjere koje trenutno poduzimamo su vezane za prioritetnu medicinsku opremu, oko čega smo u kontaktu sa UNDP-om i Svjetskom zdravstvenom organizacijom. To uključuje zalihe za bolnice i sl. Također radimo na oslobađanju sredstava u vrijednosti do pet miliona eura za istu ovu namjenu, a koja bi bila dostupna kasnije, nakon što BiH potpiše finansijski sporazum IPA 2020.”

U suradnji sa partnerima, EU također radi na prilagodbi tekućih i planiranih programa/projekata ekonomskog razvoja (kao što su programi podrške biznisima, poljoprivredi te malim i srednjim preduzećima) kako bi doprinijeli ublažavanju posljedica korona virusa COVID-19 po privredu u BiH, navodi se na zvaničnoj stranici Deelegacije EU komosije u BiH.

Ambasador Nelson razgovarao s bh. liderima

Američki ambasador u BiH Eric Nelson je razgovarao s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom, ministrom sigurnosti Fahrudinom Radončićem i dopredsjedavajućim Doma naroda Parlamentarne skupštine Bakirom Izetbegovićem.

Ohrabrio je bh. lidere da ostanu ujedinjeni, transparentni i koordinirani u vremenu pred nama. Svi mi u Bosni i Hercegovini, Sjedinjenim Američkim Državama i šire – zajedno se suočavamo s ovom krizom i samo ćemo je zajedno savladati – objavila je Američka ambasada na Twitteru.

Pomoć naroda Turske dopremljena na sarajevski aerodrom

Pomoć naroda Republike Turske dopremljena je danas na sarajevski aerodrom kao  humanitarna pomoć Društvu Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine.

Riječ je o zaštitnim maskama, rukavicama, te zaštitnim odijelima i naočarama. Društvo Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine rasporediće ovu pomoć entitetskim organizacijama Crvenog krsta/križa, koje će, u aktuelnoj situaciji pomoći najpotrebitijim institucijama i organizacijama.

– U vrijeme kada naše organizacije u strukturi rade danonoćno, ova pomoć mnogo znači. Prije svega moramo zaštiti naše osoblje i volontere koji se izlažu riziku, a potom i zdravstvene, socijalne i slične institucije koji su u velikoj potrebi. Turska i Bosna i Hercegovina oduvijek su imali dobre odnose, više od prijateljskih i jako smo zahvalni na ovoj pomoći, koja je došla u pravom trenutku. Inače, ova saradnja traje, i evo u kriznoj situaciji uvijek se pokažu prijatelji, zato hvala od srca turskom narodu. Organizaciji koja ima ograničene kapacitete i resurse ova vrsta podrške je od ogromnog značaja – rekao je Rajko Lazić, generalni sekretar Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine, navodi se u saopćenju.

Lazić je istakao zahvalnost svim kolegama, uposlenicima i volonterima, koji ovih dana ulažu maksimalne napore da drugi ne izlaze iz svojih kuća. Također je još jednom apeliramo da svi pokažemo odgovornost, i ostanemo kući.

(Global CIR/Agencije)

PROČITAJTE JOŠ:

NATO PARTNER: Vojska SAD-a dostavila značajnu medicinsku pomoć BiH za borbu protiv koronavirusa

Komentiraj