Kad sve drugo zakaže: NASA uspjela popraviti robota na Marsu naredivši mu da se udari lopatom

NASA-in robotski istraživač Marsa InSight naišao je na nekoliko neočekivanih poteškoća tokom istraživanja Crvenog planeta.

20200123123513-579972

Sonda za iskopavanje tla koja je konstruirana da prodre duboko pod površinu se zaglavila zato jer je tlo na Marsu puno grudastije nego što su znanstvenici mislili.

Tako se sonda koja radi na principu pneumatskog čekića zaglavila u tlu i znanstvenici jednostavno nisu imali ideju kako ju izvući van. Nakon što su isprobali sve ideje, odlučili su ju izvući van tako da su ju doslovno udarili InSightovom lopatom.

Lopatom do slobode

NASA je, naime, očekivala da će sonda pod nadimkom ‘krtica’ prodrijeti brzo kroz pješčani teren, no problem je što je marsovsko tlo grudasto – što je rezultiralo zaglavljivanjem uređaja.

Programiranje InSightove robotske ruke da se zamahne prema krtici bio je prilično riskantan potez, prenosi PopSci, zato jer je mogao oštetiti vrlo osjetljive vodove za napajanje i komunikaciju. Inženjeri su, na sreću, cijelu stvar nekoliko mjeseci vježbali u simulaciji prije nego što su napravili konkretni pokušaj udaranja.

Naravno, na društvenim mrežama je cijeli postupak izazvao dosta zabavnih komentara, gdje su se Balkanci podsjetili kako su nekad, u osamdesetim godinama prošlog vijeka, “preciznim udarcem sa lijeve strane” popravljali stare televizore.

(Global CIR/Agencije)


Komentiraj