NJEMAČKI MEDIJI! ‘Ovo ne smije biti alibi da država trajno kontrolira građane i suzbija prava’

Savezna kancelarka Angela Merkel i sama je u kućnoj karanteni – u nedjelju navečer je potvrđeno da je liječnik, koji joj je u petak dao cjepivo protiv pneumokoka, pozitivan na koronavirus. Prije toga je Merkel na konferenciji za medije objavila mjere koje su ovog ponedjeljka stupile na snagu u Njemačkoj, ne računajući Bavarsku, Sasku i Saarland, koje su ranije uvele još strože mjere.

Employees of the public order office walk through the pedestrian zone in Cologne, western Germany, on March 23, 2020 during the novel coronavirus COVID-19 pandemeic. (Photo by Ina FASSBENDER / AFP)

Ideja je, kako su se dogovorili pokrajinski premijeri, da se umjesto zabrane kretanja uvede zabrana kontakta. Tako je od sad u javnom prostoru dozvoljeno kretati se iz bilo kojeg razloga, ali samo pojedinačno, s članovima obitelji iz istog kućanstva ili s jednom osobom koja nije iz istoga kućanstva. I dalje je dozvoljena šetnja, trčanje ili vožnja bicikla.

Kućni posjeti su i dalje dozvoljeni, osim okupljanja velikog broja ljudi na kućnim zabavama.

Nakon što su već ranije zatvoreni kafići, barovi, klubovi, sad se zatvaraju i restorani. Ostaje dozvoljeno uzimanje hrane u brzim restoranima za konzumaciju kod kuće, kao i isporuka hrane. Zatvaraju se uslužne djelatnosti za njegu tijela poput frizerskih salona, kao i saloni za masažu ili tetoviranje. Mjere će biti na snazi najmanje dva tjedna, piše Deutsche Welle.

– Vlada još uvijek izbjegava zlokobnu sintagmu ‘zabrana kretanja’ jer to miriše na izvanredno stanje i oduzimanje slobode. Zabrana kontakta je skoro isto, ali zvuči mekše – piše list Volksstimme iz Magdeburga. “Ali državno naređena nesloboda služi tome da vratimo slobodu koja nam je prije samo nekoliko dana djelovala po sebi razumljiva, poput sunca i kiše”.

List Rheinpfalz nasuprot tome piše da je izbjegnut zbunjujući izraz “zabrana kretanja” jer problem nije napuštanje stana, već upravo kontakt s drugim osobama.

Na videokonferenciji na kojoj je odluka donesena bilo je žestoke svađe pojedinih pokrajinskih premijera. Bavarski premijer Markus Söder bio je izvrgnut kritikama jer je ranije uveo zabranu kretanja u svojoj pokrajini, bez konzultacija s ostalima.

– Očito je do zadnjeg trena trajala svađa o obujmu mjera – to je dobro – piše berlinski Tagesspiegel. “Dobro je jer se traži jasna razlika između volje za djelovanje i za stjecanje političkih bodova. No s obzirom na to o čemu se odlučivalo, na kraju odluka nije tako teška. Odvaguje se između slobode pojedinca i najveće vrijednosti koju znamo – samog života”.

Drugačije to vidi Neue Osnabrücker Zeitung: “Pandemija postaje lakmus-test za demokraciju. Ona ne smije biti alibi da – na neodređeno vrijeme – država kontrolira građane i suzbija prava. Recimo, kad se radi o podacima o kretanju, tu bi se morala povući granica i odrediti vremenski okvir”.

Allgemeine Zeitung iz Mainza piše da će “Njemačka izdržati ovu krizu koja je istovremeno i kriza slobode – prije svega zbog čvrste demokracije i velikog povjerenja u Vladu. Ali pitanje je koliko to traje. Prije ili kasnije pojavit će se pitanje kad će sva ta ograničenja slobode biti ukinuta i koji uvjeti moraju biti ispunjeni prije toga. Time koliko razumno vodimo raspravu možda ćemo stvarno odlučiti budućnost demokracije u našoj zemlji”.

Frankfurter Allgemeine Zeitung piše otkud strah od predugog izvanrednog modusa: “Ka privredi ide parni valjak ekonomske krize koja je u Njemačkoj od dvadesetih godina prošlog stoljeća povezana s traumom da bi mogli propasti mali poduzetnici kao okosnica društva. Ostaje samo nada da će novac koji država stavlja na raspolaganje poteći brzo i uz što manje birokracije”, prenosi Deutsche Welle.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj