OBUSTAVA IZDAVANJA VIZA, ZATVARAJU SE AERODROMI! Odluke Vijeća ministara BiH za borbu protiv korona virusa

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine informisao je javnost o odlukama koje je donijelo Vijeće ministara BiH s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa u BiH.

Slikovni rezultat za Vijeće ministara BiH TEGELTIJA

Vijeće ministara je donijelo odluku o prekidu izdavanja viza u predstavništvima BiH, kao i o zatvaranju aerodroma. Postoje izuzeci – a ticat će se samo pandemija koronavirusa.

Aerodromi za putnički saobraćaj će biti zatvoreni od 30. marta od 06:00 sati. Bit će otvoreni za cargo saobraćaj, a razlog što se zatvaraju tada – jeste što se do tog datuma čeka oprema koja će pomoći BiH da se bori protiv pošasti.

Također, izmijenjena je i dopunjena odluka o uslovima za ulazak stranaca. Tegeltija je poručio da se zabranjuje ulazak svim strancima, osim ako nisu diplomate ili medicinsko i drugo osoblje koje će pomagati na teritoriji BiH dok traje pandemija.

Napomenuo je da se kroz Neum nesmetano odvija saobraćaj za Hrvatsku.

Donesena je odluka o prevozu robe u tranzitu kroz BiH. Prema Hrvatskoj su otvoreni granični prelazi Bijača, Gradiška i Šamac. Prema Srbiji Rača, a prema Crnoj Gori Klobuk i Ilijino Brdo.

Donesena je odluka o oslobađanju indirektnih poreza za doniranu opremu od domaćih i stranih proizvođača, a tiče se sprečavanja širenja koronavirusa.

Usvojen je budžet za 2020. godinu, poručio je Tegeltija, sa sedam glasova za i sedam protiv. Protiv je bio on, kao i ministri Košarac i Mitrović. Odluka je upućena dalje na Predsjendištvo BiH.

Tegeltija je rekao da je ovaj budžet pripremljen pod normalnim uslovima, te da zbog toga nije glasao za njega.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj