ZAŠTO IH PRATI GLASNA TUTNJAVA? Nova podrhtavanja u hrvatskoj metropoli: Riječ je o popratnim udarima nakon velikog nedjeljnog potresa!

U utorak u 20:53 i 20:55 Zagreb su zatresla dva potresa, novi u nizu popratnih nakon onog velikog koji je grad zatresao u nedjelju u 6:24 ujutro.

– Večeras, 24. ožujka 2020. godine seizmografi Seizmološke službe zabilježili su dva potresa na području grada Zagreba s epicentrima lociranim na području Markuševca. Prvi, jači potres magnitude M=3.2 prema Richteru dogodio se u 20 sati i 53 minute, dok se drugi slabiji magnitude M=2.2 prema Richteru dogodio dvije minute kasnije u 20 sati i 55 minuta. Intenzitet u epicentru jačeg potresa bio je IV stupnja, a slabijeg II-III stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice, stoji u priopćenju Seizmološke službe Hrvatske.

Prema preliminarnom izvješću Europskog mediteranskog seizmološkog centra (EMSC), magnituda prvog popratnog udara, koji je potrajao nekoliko sekundi, bila je 3.7, no seizmolozi EMSC-a su magnitudu dvaput revidirali na niže, prvo na 3.5, a zatim na 3.2, čime su se ‘složili’ sa hrvatskom Seizmološkom službom.

Zagreb je od velikog potresa magnitude 5.5, koji je izazvao štetu diljem glavnog grada, pogodilo više desetaka popratnih potresa manjih magnituda, a najjači od njih uslijedio je oko pola sata nakon prvoga i imao je magnitudu 5.0.

Profesor geologije objasnio zašto je potres u Zagrebu pratila glasna tutnjava

“Zagreb je na trusnom području i to znamo već stotinama godina, ali razmak između aktivnosti je dosta velik”, rekao je za HRT4 umirovljeni profesor geologije Tihomir Marjanac.

“Nalazimo se na području koje je tektonski aktivno, a to znači da se tektonska ploča na kojoj se nalazimo i dalje kreće, ona će se kretati još milijunima godina”, rekao je.

Potresi se ne mogu predviđati, oni su jedina nepogoda koja se ne može predvidjeti.

“Možemo ih očekivati, ali ne i reći kada će se dogoditi. Praćenjem smo ustanovili da se tako veliki potresi događaju jednom u sto godina”, objasnio je.

Nedjeljni potres pratila je zvučna tutnjava.

“To je posljedica oslobađanja seizmičke energije koja se u trenutku pucanja stijena oslobađa u cijelom spektru frekvencija i tako jedan dio doživimo kao zvuk”, objasnio je.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj