Gradonačelnik Moskve: Broj zaraženih veći od službenih brojki

Gradonačelnik Moskve je rekao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je broj slučajeva zaraze koronavirusom u tom gradu puno veći nego što to tvrde brojke.

Slikovni rezultat za rusija coronavirus moscow mayor

Izjava Sergeja Sobjanina, bliskog Putinovog saveznika, najznačajnija je izjava nekog dužnosnika dosad o tome kako zapravo nije poznato koliko se virus proširio u Rusiji.

Najveća država na svijetu do utorka je izvijestila o 495 zaraženih i jednom smrtnom slučaju, što je puno manje nego u zapadnim državama.

Putin je ranije tvrdio da je situacija pod kontrolom, no neki liječnici su izrazili sumnje u službene brojke. Vlada je u utorak zatvorila noćne klubove, kinodvorane i dječje zabavne centre kako bi zaustavila širenje virusa.

„Razvija se ozbiljna situacija“, rekao je Putinu na sastanku gradonačelnik Sobjanin, naglasivši kako je stvarni broj zaraženih nepoznat, no da brzo raste.

Istaknuo je da se provodi premalo testiranja, a da veliki broj Moskovljana koji se vraćaju iz inozemstva, a u samoizolaciji su, nije testiran.

„U stvarnosti ima znatno puno više zaraženih“, zaključio je gradonačelnik.

Putin narednu sedmicu proglasio neradnom zbog korona virusa

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin proglasio je narednu sedmicu, počevši od subote, neradnom u toj zemlji, javlja Anadolu Agencu (AA).

U okviru borbe protiv širenja korona virusa, Putin je u današnjem obraćanju naciji najavio i odgađanje referenduma o ustavnoj reformi u Rusiji koji je bio najavljen za 22. april.

“Smatram da je neophodno odgoditi referendum za neki naknadni termin. Novi datum održavanja referenduma ćemo odrediti na bazi konsultacija i preporuka stručnjaka i ljekara“, kazao je Putin.

Putin je narednu sedmicu proglasio neradnom u Rusiji, a ta odluka na snagu stupa od subote.

“Sada je važno spriječiti brzo širenje virusa. Zato proglašavam narednu sedmicu neradnom na način da plaće radnicima ne budu umanjivane. Uključujući i dolazeći vikend, neradni dani su od 28. marta do 5. aprila“, kazao je Putin.

Ističući kako vlada i Centralna banka Rusije rade na mjerama očuvanja ekonomskog poretka, Putin je kazao da ne bi trebalo dozvoliti rast nezaposlenosti u toj zemlji.

On je najavio i finansijsku pomoć porodicama sa djecom koja će biti isplaćivana svakog mjeseca. Ljudima čiji prihodi budu smanjeni za više od 30 posto će biti date olakšice u plaćanju potrošačkih i stambenih kredita. Putin je najavio i pomoć firmama koje tokom pandemije bilježe značajne gubitke u Rusiji.

Ruske vlasti su danas saopćile da je u toj zemlji korona virusom zaraženo ukupno 658 ljudi, uključujući 163 slučaja zaraze koji su registrirani u protekla 24 sata. Do sada je izliječeno 29 oboljelih.

Korona virus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu, a dosad se proširio u 172 države i teritorije u svijetu. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je 11. marta globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima američkog Univerziteta “Johns Hopkins“, u svijetu je korona virusom zaraženo više od 438.000 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je blizu 20.000 oboljelih, Izliječeno je blizu 112.000 zaraženih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj