NAJVEĆA EKONOMSKA MJERA U HISTORIJI SAD-a: Postignut sporazum o paketu pomoći od 2.000 milijardi dolara!

Predstavnici Bijele kuće i Senata rano jutros su postigli sporazum kojim se predviđa ogromna pomoć preduzećima, radnicima i zdravstvenom sistemu koji su najviše pogođeni pandemijom novog korona virusa, u iznosu od dvije hiljade milijardi dolara.

To je ujedno i najveća ekonomska mjera spašavanja u historiji SAD-a i zamišljena je kao višesedmična ili višemjesečna „zakrpa za ekonomiju“ koja se kreće ka recesiji, prenosi AP.

Vijest o postignutom sporazumu objavio je viši savjetnik u Bijeloj kući Eric Ueland malo poslije ponoći, koji je dodao da ga još pravno treba doraditi.

‘Zdravstvena zaštita nacije’

Kako navodi Reuters, paket mjera predviđa direktne isplate većini Amerikanaca u iznosu do 3.000 dolara po porodici, 500 milijardi dolara pomoći industriji, 350 milijardi za mala preduzeća, proširenje naknada za nezaposlene u iznosu od 250 milijardi i najmanje 75 miiljardi za bolnice.

„Nakon nekoliko dana intenzivnih pregovora, Senat je postigao dvostranački sporazum o historijskom paketu pomoći za ovu pandemiju. To će usmjeriti nove resurse na prve linije borbe za zdravstvenu zaštitu naše nacije“, izjavio je glavni pregovarač Mitch McConnell.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj