POLITIČKI HAOS U IZRAELU SE NASTAVLJA! Predsjednik Knesseta odbio naredbu suda da sazove sjednicu i podnio ostavku!

Predsjednik izraelskog parlamenta Yuli Edelstein podnio je ostavku jer se nije htio povinovati naredbi Vrhovnog suda da sazove sjednicu parlamenta na kojoj bi bio izabran njegov nasljednik, javlja AP.

Juli

Edelstein je suspendirao parlamentarne aktivnosti prošle sedmice, pozivajući se na proceduralna pitanja i zabranu velikih skupova uvedenu radi sprečavanja širenja korona virusa, prenosi Beta.

Međutim, protivnici su ga optužili da blokira glasanje jer njegov desničarski blok nije osvojio većinu na parlamentarnim izborima 2. marta.

Edelstein je odbacio poziv Vrhovnog suda da objasni odgađanje sazivanja parlamenta, nakon čega mu je glavna sutkinja tog suda Esther Hayut naredila da održi glasanje o novom predsjedniku Knesseta.

Vodeći članovi konzervativne stranke Likud premijera Benjamina Netanyahua apelirali su na Edelsteina da se usprotivi toj naredbi, a on je odgovorio da neće pristati na ultimatum i podnio ostavku.

“Odluka Vrhovnog suda uništava rad Knesseta te označava oštru i arogantnu intervenciju sudske grane u poslove izabrane zakonodavne grane”, rekao je Edelstein.

Najavio je da će se povući kako ne bi dopustio da Izrael “sklizne u anarhiju”.

Ostavka predsjednika parlamenta iz Netanyahuovog Likuda pokazuje da se još više produbljuje nesporazum između njegovih pristalica i protivnika poslije trećih izbora u manje od godinu dana, u vrijeme kad je donesen niz vanrednih mjera za sprečavanje širenja korona virusa.

Na izborima u martu Likud je osvojio najviše zastupničkih mandata, ali s bliskim vjerskim i nacionalističkim strankama ima 58 od 120 mjesta u Knessetu.

Blok čelnika opozicije Bennyja Gantza duboko je podijeljen ideološki i ne djeluje da će mu poći za rukom da formira vladu.

Međutim, taj blok slaže se u nastojanju da smijeni Netanyahua i očekuje se da će za Edelsteinovog nasljednika nominirati Meira Cohena iz Gantzovog saveza stranaka centra Plavo i bijelo.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj