POMOĆ EU POVEĆANA NA 80 MILIONA EURA! Novalić: Imenovan novi Krizni štab, prethodni sastav nije odgovorio na zadatke!

Vlada FBiH je danas imenovala novi sastav Kriznog štaba Federalne civilne uprave, nezadovoljna radom prethodnog sastava koji je bio glomazan sa 21 osobom i nije odgovorio na zadatke, naročito kada je u pitanju nabavka medicinske opreme za FBiH, kazao je danas premijer FBiH Fadil Novalić.

Nezadovoljni radom prethodnog sastava Kriznog štaba, koji nije odgovorio na zadatke, nabavke specijalne opreme, skraćen je Krizni štab. Sada je taj sastav skraćen na sedam osoba. Sada su tu organi kao što su generalni direktor FUZIP-a, tu je i FUP, Zavod za javno zdravstvo, Federalni direktor robnih rezervi i Sekretar Crvenog križa FBiH. Očekujemo i tražimo od novog sastava Kriznog štaba da bude mnogo efikasniji. Radi se na priklupljanju podataka o potrebama svih opština i kantona. Kreću intenzivne nabavke svih medicinskih sredstava, od respiratora, testova do opreme za zdravstveni sektor”, kazao je Novalić.

“Time smo došli u jednu aktivnu fazu gdje možemo garantovati veći nivo zdravstvene zaštite. Još uvijek smo na mjerama koje od nas traži zdravstveni sektor. Pokažimo ozbiljnost i slijedimo dalje upute”, dodao je.

Odgovarajući na pitanje da li se može naložiti Elekroprivrdi BiH da uvede jeftinu struju do kraja situacije s koronavirusom, Novalić je rekao da je Elektroprivreda BiH donijela odluku da neće nikome isključivati struju. Upitan da li će zbog situacije s koronavirusom kasniti penzije i plaće, Novalić je rekao da neće biti kašnjenja. Govoreći o rapoređivanju doniranih sredstava, opreme, kazao je da će se količine određivati prema stanju u kantonima.

Što se tiče pomoći studentima koji su na razmjeni u inostranstvu, Novalić je kazao da mogu samo njima pomoći, ali ne i studentima koji nisu na razmjeni u inostranstvu.

Odgovarajući na pitanja novinara u današnjem obraćanju, premijer FBiH Fadil Novalić je pojasnio odluku Vlade FBiH o moratoriju na vraćanje kredita za vrijeme krize.

Jedno od pitanja novinara je bilo pojašnjenje odluke o moratoriju na otplatu kredita? Agencija za bankarstvo donijela odluku o tome kome će biti omogućeno? Šta ukoliko se agencije i banke ogluše o zahtjeve Vlade?

Mi smo imali sastanke sa svim bankama, gdje smo se složili da dođe do moratorija za sve građane osim onih koji ne žele prekinuti. To je bio zaključak sastanka. To je trebala servisirati Agencija kroz uredbe i ona je to uradila kako je uradila. Ja sam ih danas zvao, oni su u izolaciji i sutra ćemo imati sastanak i da se definiše tačno kako to funkcioniše; da li se klijent javlja banci ili se banka javlja njemu. Šta sa kreditom koji npr. dolazi sada 1. aprila? Sutra ćemo dati te informacije, doći će odgovorne osobe iz Agencije ili iz banaka“, kazao je Novalić.

Dodao je da je EP BiH već uvela mjeru da nikome neće biti isključena struja za vrijeme trajanja krize.

“EP BiH je već uvela mjeru gdje je saopćila da nikome neće biti isključena struja za vrijeme krize. Zbog toga što se plaća struja tako naši rudari mogu raditi koji u potpunosti rade i uglja ima dovoljno”.

“EU ima lotove pomoći za medicinska sredstva. Sredstva će se najvjervatnije dijeliti prema odnosu stavnoništva kao i drugim prilikama. Gospodin Džaferović je jučer objavio da ćemo dobili 68 miliona eura, ali danas su nam rekli da je to prošireno na 80 miliona. To će biti sredstva za zdravstvo i ekonomiju. Sredstava će biti i bit će raspoređena u skladu sa pritiskom zaraze kako u kojem kantonu i regiji. Mi ćemo raditi rebalans budžeta. Nijedna stavka neće ostati ista, nedotaknuta”, kazao je Novalić.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj