PREMIJERKA GORAŽDANSKOG KANTONA OSUDILA POTEZ RAMOVIĆA: “Ne treba nam pomoć Vučića, on ima dovoljno problema u svojoj državi”

Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona, smatra da je gradonačelnik Ramović postupio ishitreno obraćajući se molbom za pomoć predsjedniku Srbije, koji “sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi”.

Slikovni rezultat za Aida Obuća bpk

– Nije vrijeme za populizam, ovo su trenuci kada patriotizam dolazi do izražaja, a što su već potvrdili privrednici koji su za Kantonalnu bolnicu Goražde nabavili respiratore i počeli proizvoditi zaštitnu opremu za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Stoga smatram ishitrenim traženje pomoći od predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, koji sa virusom COVID-19 ima dovoljno problema u svojoj državi. Apelujem na sve da se suzdrže od ovakvih postupaka koji mogu narušiti sistem koordinacije i pomoći na nivou BiH, FBiH i kantona. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde bila je i ostat će na usluzi kako građanima Goražda, tako jednako i prema građanima općine Pale i Foča u FBiH – navela je premijerka Obuća u javnom saopćenju. Ona se zahvalila svim građanima BPK Goražde što se u ovim vanrednim i za sve nas teškim okolnostima pridržavaju mjera i naredbi Kantonalnog štaba civilne zaštite i Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde. Posebno se zahvalila sugrađanima starije životne dobi, koji, kako je navela, su uvijek disciplinovani i u potpunosti poštuju sve mjere.

– Država Bosna i Hercegovina i sve njene institucije u ovom trenutku posvećeni su zaštiti stanovništva Bosne i Hercegovine i jačanju našeg zdravstvenog sistema. Vlada Bosansko-podrinjskog kantona Goražde spremno odgovara na sve probleme u zaštiti ljudi od virusa COVID-19. Naš kanton ima snažnu podršku od države Bosne i Hercegovine što dokazuju postupci i pomoć od Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine, Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, navodi se dalje u saopćenju premijerke Obuća (SDA).

Premijerka Obuća također navodi da je Bosansko-podrinjski kanton dobio konkretnu finansijsku pomoć od Vlade Federacije BiH koja je za početak odobrila 200.000 KM za Kantonalnu bolnicu Goražde.

Istaknula je da je od pojave prvog slučaja virusa COVID-19 na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde osigurano  više od 650.000 KM za nabavku neophodne opreme i zaštitnih sredstava, a da su procedure nabavke u toku.

– Cijeneći da je i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine teško stanje, smatram da zajedno sa predstavnicima viših nivoa vlasti treba koordinirano raditi kada je u pitanju osiguravanje pomoći iz drugih izvora. Samo tako možemo osigurati da se nabavlja zaista ono što je neophodno i prioritetno – poručila je.

Zahvalila se zdravstvenim radnicima, medijima, policiji, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, radnicima u trgovinama, radnicima u javnoj službi, volonterima i svima onima koji svako na svoj način daju ogroman doprinos u ovoj borbi.

– Dragi sugrađani, vi najbolje znate kako je to biti u izolaciji i kako se na najbolji način, iz svega ovog može izaći kao pobjednik. Snaga naše Bosne i Hercegovine ste vi njeni građani, snaga svih nas je u jedinstvu, solidarnosti i brigi za druge, a mi najbolje znamo kako se možemo boriti i izboriti za pobjedu, pa tako i ovu sa virusom COVID-19 – poručila je premijerka BPK.

Podsjećamo, gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović obratio se molbom predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću za pomoć u suzbijanju koronavirusa u Goraždu.

“Poštovani predsjedniče Vučić, pišem Vam iz grada Goražda sa istoka Bosne i Hercegovine. Kao što znate, zdravstvena situacija izazvana pandemijom koronavirusa izuzetno je složena a naš zdravstveni sistem u veoma teškoj situaciji i teško ćemo odgovoriti ako se stanje pogorša”, npisao je Ramović u pismu koje je uputio bez suglasnosti gradskog vijećnika. 

U pismu je tražio pomoć u testovima, respiratorima i dezinfekcijskim sredstvima.

“Budući da nemamo nijedan test za koronavirus, ovim Vam putem upućujem apel da u skladu s mogućnostima pomognete građane grada Goražda, te pošaljete određen broj testova, maski, respiratora i dezinfekcionih sredstava”, napisao je Ramović.

Fondacija za pravnu pomoć branilačkoj populaciji promtno je osudiila postupak gradonačelnika Ramovića i zatražila da u što kraćem roku povuče zahtjev.

“Nakon vijesti da je Grad Goražde na čelu s gradonačelnikom Muhamedom Ramovićem zatražio pomoć od Republike Srbije i predsjednika Aleksandra Vučića u borbi protiv pandemije koronavirusa, želimo da najoštrije osudimo ovakav potez i podsjetimo da je ovo sramota za grad heroj, koja hitno mora biti ispravljena.

Ova fondacija se mukotrpnim radom bori da zaštiti naše branioce protiv kojih se vode sudski procesi, najčešće bez ikakvog osnova, dok Republikom Srbijom slobodno šetaju oni koji su ubijali, silovali, palili, klali naš narod, i to predsjednik Vučić dozvoljava. Predsjednik Aleksandar Vučić je jedan od onih koji javno negira genocid presuđen u međunarodnim okvirima. Srbija i njeno rukovodstvo, na čelu s predsjednikom, hapsi naše branioce na osnovu kojekakvih spiskova, naše patriote ne smiju kročiti na teritorij Srbije jer se nakon toga hapse i drže u zatvorima. Oni koji su krvlju ruke isprljali pokušavaju izjednačiti žrtvu i agresora i hapšenjima i negiranjem činjenica unijeti strah među nas i ukoliko drugi nisu, mi branioci smo itekako svjesni toga. Naši branioci i danas leže u srbijanskim kazamatima, a gradonačelnik Ramović je mogao, i to bi mu bilo pametnije, zatražiti od Vučića da se puste ti bh. branioci i da im se pravično sudi u našoj državi – citat je iz saopćenja Fondacije za pravnu pomoć branilačkoj populaciji”, navodi se u saopćenju.

U toj fondaciji smatraju da se država Bosna i Hercegovina, koja ima vrsne stručnjake, na najbolji mogući način nosi s izazovom pandemije koronovirusa, inače globalnim problemom s kojim se u jednakoj ako ne i većoj mjeri susreće i Srbija.

“Uvjereni smo da smo kao država spremni odgovoriti, što pokazuje ozbiljan pristup nadležnih institucija i organa, te vjerujemo u njih. Sramotno je da od onih koji su nas ubijali tražimo pomoć i tražimo od gradonačelnika Ramovića da u što kraćem roku povuče ovaj zahtjev”– citat je iz saopćenja.

Branioci BiH, ističe dalje Fondacija, i u težim vremenima su imali ponos, hrabrost, znanje i sposobnost da odgovore na izazove, pa i pred velikim vojnim silama, zato neće pokleknuti ni danas pred pandemijom koronavirusa jer “ovo čudo bosanskog otpora nikada nije bilo slabo i nikada nećemo pristati na pomoć krvnika”.

“Naša djeca šehida i poginulih branilaca i naši branioci su danas na važnim funkcijama u društvu i mi u njih vjerujemo, u njihovo znanje i sposobnost da naše sugrađane zaštite od novonastale situacije. Krvnicima smo vjerovali 90-ih i prevarili smo se, zato nećemo dozvoliti da nam „pomažu“ oni koji su nas ubijali te najoštrije osuđujemo ovakav potez gradonačelnika Muhameda Ramovića” – navedeno je također u saopćenju. 

No, Ramović nema namjeru poslušati preporuku ovog udruženja i povući sporni dopis. Dapače, kaže da je ponosan na svoj angažman za koji odgovara “samo građanima i Bogu”. 
 
-Kao odgovoran čovjek, prema funkciji koju obavljam i prema svim građanima koje predstavljam, u stanju nesreće koja je zahvatila čitav svijet, nama, predstavnicima građana i lokalnih zajednica nije data informacija o tome čime raspolažemo i kada ćemo ono što je nama građanima potrebno i dobiti.

1 Komentaron this Post

  1. BRAVO ZA GRADONACALNIKU!

    Reply

Komentiraj