VIRUS NA ZAPADU UBOJITIJI NEGO U KINI? Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu

Španjolska je u srijedu zabilježila novih 738 slučajeva smrti u 24 sata kao posljedice zaraze koronavirusom te su u toj zemlji tijekom pandemije do sada ukupno preminule 3.434 osobe, dok je ukupan broj zaraženih s jučerašnjih 39.673 porastao na 47.610 osoba.

Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, novih 738 umrlih

Novi broj preminulih od koronavirusa predstavlja 27-postotni skok u odnosu na dan ranije. Po ukupnom broju umrlih Španjolska je prestigla Kinu, iz koje se virus proširio prije četiri mjeseca. U Kini je dosad život izgubilo 3.287 osoba.

Jedino Italija, najpogođenija europska zemlja, ima više mrtvih, njih 6.820.

Španjolska proživljava najteži tjedan pa je u srijedu broj inficiranih osoba uzletio za gotovo 8.000, na ukupno 47.610 osoba, izvijestilo je španjolsko ministarstvo zdravstva.

Španjolska zdravstvena služba još uvijek čeka vrhunac broja oboljelih nakon kojeg bi se on stabilizirao pa počeo padati. Rezultat ograničenja kretanja stanovništva, uvedenog 13. ožujka, tek se očekuje.

“Smanjenje društvenog kontakta je gotovo potpuno. Vjerujem da smo jako blizu vrhuncu”, rekao je Fernando Simón, šef zdravstvene službe.

Oko 47 milijuna stanovnika smije izlaziti iz kuća samo pri odlasku na posao, trgovinu s hranom, bolnicu,ljekarnu, kiosk, banku, benzinsku postaju, te kako bi prošetali psa.

Tijekom dana bi španjolski parlament trebao potvrditi produženje izvanrednog stanja do 11. travnja.

Švicarska uvela granične kontrole i za članice Šengena

Švajcarske vlasti saopštile su danas da proširuju granične kontrole kojim će obuhvatiti sve zemlje šengenske zone radi zaštite ljudi od virusa korona.

Švajcarska je prošle sedmice uvela kontrole na svojim granicama sa Italijom, Francuskom, Njemačkom, Austrijom i Španijom i ostalim državama koje nisu u zoni Šengena.

“Od ponoći, pojačane kontrole granice odnose se i na sve preostale članice Šengena, sem Lihtenštajna”, ističe se u saopštenju.

U Švajcarskoj je zaraženo skoro 9.900 ljudi, a preminule su 122 osobe.

EU odobrila Srbiji prenamjenu 94 miliona eura

Europska unija odobrila je Srbiji da oko 94 milijuna eura neutrošenih sredstava iz tekućih projekata i Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) bude iskorišteno za prevenciju i suzbijanje posljedica koronavirusa, priopćila je Vlada Srbije.

Srbija je Europskoj uniji prije devet danas poslala zamolbu da se neiskorištena IPA sredstva preusmjere u borbu protiv širenja koronavirusa, a danas je stigao pozitivan odgovor, javili su srbijanski mediji.

U odgovoru povjerenika za proširenje Olivera Varhelyijam, navodi se da je povjerenika dao instrukciju svojoj službi da, uz suglasnost Vlade Srbije, oslobodi oko 94 milijuna eura iz tekućih projekata i projekata iz IPA sredstava koji do sada nisu realizirani.

U ta sredstva spada i 15 milijuna eura za hitne potrebe iz tekućih programa i ugovora s Razvojnim programom Ujedinjenih naroda (UNDP) i Uredom Ujedinjenih naroda za projektne usluge (UNOPS), naveo je Varhelyi i dodao da je sagledana i mogućnost korištenje dodatnih 21 milijun eura iz programa za podršku europskim integracijama.

Varhelyi je ukazao i na mogućnost dodatne podrške tako što bi 57,6 milijuna eura namijenjenih za realizaciju projekata čije provođenje još nije počelo, bilo preusmjereno na podršku zdravstvenom sustavu i prevladavanju socioekonomskih posljedica pandemije koronavirusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj