NOVA NADA U BORBI S KORONOM! Australija testira stoljetno cjepivo protiv tuberkoloze na hiljadama svojih zdravstvenih radnika!

Hiljade australskih zdravstvenih radnika sudjelovat će u kliničkim ispitivanjima kako bi utvrdili da li stoljetno cjepivo za tuberkulozu može pobijediti novi koronavirus, priopćili su u četvrtak znanstvenici.

A researcher works on a vaccin against the new coronavirus COVID-19 at the Copenhagen's University research lab in Copenhagen, Denmark, on March 23, 2020. - At Copenhagen university, a team of about 10 researchers is working around the clock to develop a vaccine against Covid-19 that could apply for clinical trial before within nine months. The vaccine will be based on two components : the protein which is on the surface of the coronavirus, called the spike protein that researchers express in the lab and then attach it on the surface of a virus-like particle. (Photo by Thibault Savary / AFP)

Cjepivom za tuberkulozu (BCG) svake se godine cijepi više od milijun djece u zemljama koje tuberkuloza još uvijek pogađa, ali znanstvenici smatraju da bi se to cjepivo možda moglo dobro pokazati i u suzbijanju Covida-19 jer osnažuje imunološki sistem.

Cjepiva pomažu našim tijelima da se odupru virusima i bolestima tako što jačaju naš imunitet, ali ne liječe bolesti.

“Krećemo od postavke da ako imate snažan imunološki sistem, tada se virus neće moći razmožavati i činiti štetu našem organizmu”, kazao je Nigel Curtis, voditelj odjela za infektivne bolesti na Znanstvenom institutu Murdoch u Melbournu (MCRI).

“Mi staro cjepivo sada preusmjeravamo za nešto drugo”, dodao je.

Oko 4000 zdravstvenih radnika iz australskih bolnica sudjelovat će u ispitivanjima koja počinju sljedeće sedmice, a rezultati se očekuju za šest mjeseci, priopćio je MCRI.

Polovina djelatnika će primiti cjepivo, koje ima blage popratne pojave, dok će druga polovina uzimati placebo. Oni će preko posebne aplikacije na svojim mobitelima moći pratiti svoje zdravstveno stanje.

Australija će se tako pridružiti kliničkim ispitivanjima koja se provode u Nizozemskoj i SAD-u. Ta zemlja trenutno broji  3000 zaraženih, a 12 ljudi je umrlo.

Utrka u razvoju cjepiva protiv novog koronavirusa, koji se prvi puta pojavio u prosincu u Kini, ubrzala se nakon što se virus proširio u cijelom svijetu i prerastao u pandemiju. Za sada nema dokazanog lijeka ili cjepiva protiv Covida-19.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj