TRAMP TRAŽI POVOLJNIJI TRGOVINSKI UGOVOR ZA SJEDINJENE DRŽAVE: ‘Najdraži kineski san je da pregovaraju sa Bajdenom ili sa bilo kim drugim osim sa mnom’

Američki predsjednik Donald Tramp održao je svoju redovnu dnevnu press konferenciju na kojoj je izložio aktivnosti na kojima je radio protekla 24 sata, ali i odgovorio na nekoliko veoma zanimljivih pitanja.

President Trump Signs $8.3 Billion Bill to Fight COVID-19 | Time

Donald Tramp je obavijestio američku javnost da je učestvovao na ‘online’ mitingu sa liderima G20, naglasivši da je sastanak prošao veoma dobro.

Naša zemlja mora ponovo na posao. Naža država je utemeljena na tome. Mislim da će se to desiti veoma brzo. Mnogo napretka je napravljeno, ali moramo se vratiti na posao. Možda će to na početku biti u dijelovima zemlje koji nisu ozbiljno pogođeni, ali radni proces mora početi uskoro – kazao je Tramp, naglašavajući da će se morati poštovati određene procedure, ali da one neće biti stroge kao ranije.

Odgovarajući na pitanje novinara ‘Bloomberga’ da li je Trampov Twitt o nužnosti zaštite azijskoameričke zajednice došao nakon njegovog razgovora sa kineskim predsjednikom Xi Jinpingom, Tramp je kazao da to nije slučaj jer uopće nije ni razgovarao sa kineskim predsjednikom, ali to planira uraditi danas.

-Prema rasporedu večeras ću obaviti telefonski razgovor sa predsjednikom Kine – kazao je Tramp, potvrdivši da s njim ima veoma dobre odnose.

Nije mi se svidjelo kada je u javnost izašla izjava, a znam da je to uradio neki niži funkcioner, a ne on, da su naši vojnici donijeli virus u Kinu. Virus jeste došao iz Kine – kazao je Tramp.

Znate da smo potpisali veoma dobar ugovor sa Kinom. Plaćaju nam mnogo novca, na osnovu tarifa i drugih stvari. Nikad nam nisu toliko plaćali jer je Kina iskorištavala Sjedinjene Države za vrijeme ‘Uspavanog’ Joea Bidena, Obame, Busha, i svih njih…Ne krivim samo njih, nego i sve ostale. Dozvolili su Kini da nam uzima 500 milijardi dolara godišnje. Imali smo tako visoke deficite, kakve nikada ranije nismo vidjeli. Sada smo to promijenili, dobivamo milijarde dolara i dobar dio toga dajemo našim farmerima jer je Kina targetirala našu poljoprivredu. Naši farmeri su presretni zbog onog što sam uradio, uzeo novac od Kine i dao njima, a još nam je i mnogo ostalo nakon toga – nastavio je Tramp svoje izlaganje.

Sada ulazimo u novu fazu pregovora sa Kinom, ali mi već dobivamo 25% novca od taksi na trgovinu od 150 milijardi dolara, a i mnogo više na druge stvari. Nikada nismo imali sporazum sa Kinom, ona je jednostavno iskorištavala SAD i ja je ne krivim zbog toga. Krivim one ljude koji su stajali upravo ovdje, jer to nikada nisu smjeli dozvoliti – kazao je američki predsjednik.

Na ponovljeno pitanje novinara, da li ga je kineski predsjednik zamolio ikada da objavi spomenuti Twitt, Tramp je kazao da nije.

Mislim da je sada vrijeme za razgovor. Znate, govorio sam o ‘kineskom virusu’, i tako sam i mislio – odatle je virus došao. Ako pogledate ebolu i čitavu ostalu liniju različitih bolesti, sve se one nazivaju po mjestu iz kojeg su potekle. Stoga, ovo je ‘kineski virus’, ne znam da li će im biti mnogo teško zbog toga što ga tako zovem, to ćemo vidjeti. Ali, znate, napravili smo odlićan sporazum sa Kinom, odličan za obje zemlje, i nadam se da ćemo zaključiti i drugi. Oni to žarko žele. Možda žele i sačekati, da vide hoće li Tramp ili neće biti poražen na izborima, jer bi oni voljeli pregovarati sa Bajdenom ili sa bilo kim drugim osim sa mnom. To bi oni voljeli, to je njihov najdraži san na svijetu. Dakle, možda neki i žele sačekati 3. novembar, dan izbora, ali mislim da nam ide dobro. Bilo bi tužno da odbacimo sve prednosti koje imamo sada, jer smo napravili nevjerovatne trgovinske sporazume, bilo sa Meksikom, Kanadom, Japanom, Južnom Korejom, Kinom ili drugima…Cijelu stvar smo preokrenuli – kazao je Tramp.

Svjetska javnost sa nestrpljenjem očekuje kakve će rezultate polučiti ovaj razgovor dvojice državnika, čije zemlje već nekoliko posljednjih godina vode pravi ‘trgovinski rat’, koji je kulminirao izbijanjem pandemije koronavirusa, koji se proširio na cijeli svijet iz kineskog grada Wuhana.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj