BEZ MNOGO DETALJA U JAVNOSTI! Donald Tramp i Xi Jinping razgovarali o pandemiji

Američki  predsjednik Donald Tramp danas je rekao da je razgovarao sa svojim kolegom, predsjednikom Kine Xi Jinpingom, te da su detaljno raspravljali o pandemiji koronavirusa, od koje je do sada u svijetu preminulo više od 24.000 ljudi.

DOK KINESKI ZVANIČNICI OPTUŽUJU AMERIČKU VOJSKU ZA OSLOBAĐANJE ...

“Kina je prošla kroz mnogo toga i razvila snažno razumijevanje virusa”, objavio je Tramp na Twitteru, dodavši da “blisko surađuju”.

Detalji nisu otkriveni

Kineska državna televizija također je danas izvijestila da su dva državnika razgovarala telefonom, ali nisu odmah otkrili detalje o čemu su razgovarali.

Naknadno su objavili da je Xi Jinping u razgovoru Trampu uz ostalo rekao da je Kina otvorena i transparentna oko pandemije koronavirusa, da je voljna surađivati sa svima oko toga, uključujući i sa SAD-om, koju želi i podržati u kontroli tog virusa.

Kineski predsjednik je kazao, kako prenose kineski državni mediji, i da su odnosi Kine i SAD-a jako važni te da je “saradnja jedini dobar izbor”.

SAD zemlja s najvećim brojem zaraženih koronavirusom u svijetu

Broj zaraženih koronavirusom u SAD-u porastao je na 85.594, čime je ova zemlja pretekla Kinu i Italiju te je sada prva u svijetu prema broju zaraženih.

Epicentar koronavirusa u SAD-u je savezna država New York, a slijede susjedni New Jersey i Kalifornija.

Prema jutrošnjim podacima na stranici Worldometers u Kini broj aktivnih slučajeva iznosi 81.340, Italiji 80.589 zaraženih, slijedi Španija u kojoj je 57,786 ljudi zaraženo, te Njemačka sa 43,938.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj