MERKEL NAZVALA TRAMPA! Njemačka preuzela dio pacijenata iz Italije i Francuske!

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je u petak telefonski s američkim predsjednikom Donaldom Trampom o naporima u svrhu suzbijanja pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert rekao je kako su se Merkel i Tramp dogovorili da će ostati u bliskom kontaktu i surađivati gdje god je to moguće.

Stručnjaci kažu da SAD sada ima više zaraženih od bilo koje druge zemlje, dok je Merkel, koja je bila negativna na testiranju na koronavirus, nametnula velika ograničenja kretanja kako bi pokušala smanjiti broj slučajeva zaraze u Njemačkoj.

Dvoje čelnika razgovaralo je i o Afganistanu. Dogovoreno je da će se “nastaviti tijesna suradnja u zajedničkim naporima za mir i stabilnost u Afganistanu”.

Preuzeli dio pacijenata iz Francuske i Italije

Njemačke bolnice preuzet će najmanje 47 oboljelih iz Italije u znak evropske solidarnosti, rekao je u četvrtak njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.

“Stojimo uz naše prijatelje iz Italije. Ovo samo zajedno možemo riješiti”, rekao je Maas.

Uoči očekivanog porasta lokalnih infekcija, na koje se njemačke vlasti pripremaju, prva skupina od šest talijanskih pacijenata stigla je u utorak u zračnu luku Leipzig u istočnoj Saskoj, prenosi Index.

Sjeverna Rajna-Vestfalija na zapadu Njemačke također je najavila da će preuzeti 10 italijanskih pacijenata u sljedećim danima.

Iako su brojne zemlje širom Evrope zatvorile svoje granice, Njemačka je pokazala veliku solidarnost jer je u svoje bolnice primila određeni broj pacijenata iz Francuske koji su zaraženi koronavirusom.

Kako javljaju njemački mediji, bolnice u ovoj zemlji otvorile su svoja odjeljenja za oboljele od Covida-19 iz istočne Francuske.

Pacijenti koji su u kritičnom zdravstvenom stanju već su prebačeni u Njemačku iz francuskog grada Mulhouse, javlja Aljazeera. Njemačke službe za hitne slučajeve helikopterima su prevezle zaražene u bolnicu u Freiburgu.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra u Freiburgu kazali su kako je njihova dužnost da pomognu drugim ljudima te kako su ponosni da mogu olakšati posao kolegama iz Francuske.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj