NOVI SLUČAJEVI: Medicinska sestra u Centru za srce u Tuzli zaražena koronavirusom

Ženska osoba koja je zaposlena u Medicinskom institutu Bayer, među građanima Tuzle poznat kao Centar za srce BiH, pozitivna je na koronavirus, potvrđeno je iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa TK. Riječ je o osobi koja je već uvrštena u statistiku koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Zaposlenici Centra za srce u Tuzli bili u kontaktu sa zaraženom ...

Kako je potvrđeno, riječ je o medicinskoj sestri koja je zaposlena u Medicinskom institutu Bayer, a trenutno se utvrđuje mreža osoba s kojima je zaražena bila u kontaktu u proteklim danima. Iz Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa TK kazali su da epidemiološka ekipa još uvijek nije ušla u tuzlanski medicinski institut.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić večeras je za Klix.ba potvrila da su dvije osobe iz Tuzle i Lukavca zaražene koronavirusom. Prema njenim informacijama, jedna osoba je putovala van BiH i nalazila se u samoizolaciji, dok se za drugu osobu utvrđuje da li se pridržavala ove epidemiološke mjere.

“Trenutno je u toku njihova daljnja epidemiološka obrada, kao i obrada prvih i drugih kontakata od obje osobe”, istaknula je Čolić te dodala da će zaražene osobe ići u izolatorij.

Podsjećamo, danas su u Zavodu za mikrobiologiju u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli izvršena testiranja 22 osobe, od čega je 20 rezultata bilo negativno.

Zaposlenici Centra za srce u Tuzli bili u kontaktu sa zaraženom sestrom, bit će testirani na koronavirus

“Kada je riječ o drugoj osobi, ona je uposlenica Centra za srce u Tuzli i tamo se trenutno prikupljaju uzorci zaposlenika sa kojima je ona bila u kontaktu, a kako bi se izvršilo testiranje osoba. Također, testiranje na koronavirus će biti izvršeno i kod osoba iz porodičnog okruženja”, precizirala je Čolić.

Analize uzoraka će biti izvršene tokom noći u Zavodu za mirkobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli, a Čolić je navela da će osobe koje budu pozitivne na koronavirus biti smještene u izolatorij.

“Za sve one za koje test bude negativan na koronavirus bit će u kućnoj izolaciji 14 dana”, dodala je Čolić.

Dva nova slučaja koronavirusa u Bihaću

Potvrđena su dva nova slučaja zaraze koronavirusom, oba iz Bihaća, rekla je za Faktor prof. dr. Sebija Izetbegović, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zaraženi su bili u kontaktu sa osobama iz Austije i Njemačke, odnosno u pitanju su osobe čiji su srodnici pozitivni.

U poslijepodnevnim satima završena je analiza 17 uzoraka iz Sarajeva, Kaknja, Travnika, Zenice, Bihaća i Vogošće. Svi, osim dva slučaja iz Bihaća, su bili negativni.

U toku je testiranje još 37 uzoraka u KCUS.u.

U BiH je trenutno 234 oboljelih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj