ODRŽAN SAMIT G20! Erdogan: Religije i jezici su različiti, ali dijelimo zajedničku sudbinu

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je u okviru borbe protiv korona virusa potrebno poduzeti hitne korake kao u vrijeme globalne finansijske krize.

“Pozivam sve zemlje na pravednu borbu protiv globalne zdravstvene krize sve dok cijelo čovječanstvo ne osjeti olakšanje”, kazao je on u obraćanju na vanrednom samitu lidera najrazvijenijih zemalja svijeta, odnosno lidera grupe G-20, koji je održan posredstvom videokonferencije.

Istakao je da vjeruje kako je pandemija korona virusa ljude podsjetila na stvarnost da “svi dijelimo zajedničku sudbinu, iako su naše religije, jezici i zemlje različiti”, prenosi Hina.

“Niko od nas nema luksuz provoditi protekcionističke i jednostrane politike. Moramo preuzeti odgovornost i razviti globalnu saradnju u borbi protiv pandemije COVID-19”, dodao je Erdogan.

Podsjetio je da Turska ulaže ogromne napore kako bi pružila pomoć prijateljskim i bratskim zemljama u okviru borbe protiv pandemije korona virusa.

Naglasio je kako bi zemlje trebale podijeliti svoja prethodna iskustva i znanja u vezi s načinima kontrole epidemije i liječenja bolesti.

“Ako nastavimo s jednostranim postupcima, neizbježno je da ćemo ući u novi proces, koji će se negativno odraziti na cjelokupnu globalnu trgovinu”, kazao je turski predsjednik.

Podsjetivši da su mnoge zemlje snažno pogođene korona virusom, uključujući i one najrazvijenije, istakao je da je u ovom momentu potrebno osigurati i sredstva za pružanje humanitarne pomoći za ratom pogođene regije i zajednice, kao i druge nerazvijene zemlje, posebno u Africi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj