U Srbiji preminula osma žrtva koronavirusa, Španija potvrdila 769 novih smrtnih slučajeva

U Srbiji je preminuo 60-godišnji muškarac iz Šapca za kojeg je naknadno utvrđeno da je bio pozitivan na koronavirus, javljaju srbijanski mediji. Ovo je osma žrtva Covida-19 u našoj susjednoj zemlji.

Kako javlja RTS, muškarac iz Šapca preminuo je 25. marta, ali je danas na konferenciji za novinare šabačkog Zavoda za javno zdravlje potvrđeno da je on bio pozitivan na koronavirus. Šezdesetogodišnjak je navodno primljen u bolnicu sa teškom kliničkom slikom, ali je preminuo tokom noći, dok su nadležni danas potvrdili da je bio zaražen.

Prema posljednjim podacima iz Srbije, ukupno 457 osoba zaraženo je koronavirusom u ovoj zemlji. Većina zaraženih su ljudi koji su došli iz Milana i Lugana.

Podsjećamo, granice Srbije također su zatvorene, a građani žive pod strogim ograničenjima. Ukinut je međugradski saobraćaj, a sa radom je prestao i gradski saobraćaj u Beogradu, osim za zaposlene koji putuju pod posebnim uslovima koridorskim trasama.

Španija potvrdila 769 novih smrtnih slučajeva

Španija je u petak saopćila da je u posljednja 24 sata potvrđeno 769 smrtnih slučajeva uzrokovanim novim tipom korona virusa, što je najviše na dnevnom nivou otkako je izbila zaraza u toj zemlji.

Od posljedica zaraze umrlo je ukupo 4.858 osoba, a u toj zemlji je potvrđeno 64.059 slučajeva zaraze, podaci su kojim raspolaže Ministarstvo zdravstva Španije.

Španski biolog Jose Antonio Lopez Guerrero za španske medij ”La Sexta” izjavio je kako je vjerovatno 10 do 15 puta više zaraženih nego što ima potvrđenih podataka.

Lokalne vlasti su saopćile da je poslan hitan zahtjev međunarodnoj zajednici za dodatni broj medicinskih radnika i nada se da će iz inostranstva doći 200 ljekara i medicinskih tehničara.

Očekuje se da će danas vlasti odobriti uredbu kojom se vanredno stanje produžava do 12. aprila.

Španija je 14. marta proglasila vanredno stanje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj