(VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘MeToo’ ignoriraju priču bivše uposlenice Bajdenovog ureda, koja ga optužuje za seksualno nasilje?

Bivša zaposlenica Bajdenovog ureda koja je radila u Senatu tokom ranih 1990-ih, Tara Reade, odlučila je progovoriti u javnosti optužujući potencijalnog predsjedničkog kandidata demokratske stranke i bivšeg potpredsjednika SAD-a Joe Bajdena da ju je seksualno zlostavljao 1993. godine.

Tara Reade Wiki, Age, Biography, Husband, Kids, Joe Biden Accuser

Reade je svoje potresno svjedočenje iznijela u intervjuu u popularnoj emisiji ‘Rising’ Hill TV-a, tvrdeći da ju je jednom prilikom u uredu Bajden počeo iznenada ljubiti bez njezinog odobrenja, gurnuo ju je uza zid, posegnuo ispod suknje i penetrirao svojom prstima. Nakon što je to uradio i vidio njenu rekaciju kazao je “daj, molim te, čuo sam da me voliš”, prisjetila se Reade u intervjuu.

“U meni se tada sve srušilo. Podigla sam pogled prema njemu, bio je u godinama poput moga oca. U mojim je očima bio prvak ženskih prava. Nisam mogla vjerovati da se to događa. Bilo je nadrealno”, rekla je Reada u intervjuu kojeg je dan ranije dala Katie Halper.

Naravno, uvijek se mora insistirati na tome da Biden zaslužuje pošten postupak te da same optužbe nisu dovoljan dokaz da bi se muškarca moglo optužiti za seksualni napad i uništiti njegov ugled i karijeru. Međutim, ovdje se radi o činjenici da se slučaj Tare Reade pokušava sistemski zataškati i eliminisati iz mainstream medija.

Ustvari tu i leži osnovni razlog zašto Reada sada izlazi u javnost, jer je ovo prvi put da joj je neko dao šansu da govori. Svi njeni raniji pokušaju tokom dugog niza godina bili su onemogućavani. Reade je kazala da je jednom pokušala razgovarati s nadzornikom o tome što se dogodilo, ali da ju je ta osoba isključila prije nego što je mogla ispričati cijelu priču. Također je rekla da je ispunila službeni obrazac u kojem je detaljno opisla Bajdenov seksualni napad, ali ne zna što je bilo s tim. Osobe sa kojima je radila u tom periodu potvrdile su da im se žalila na seksualno uznemiravanje od strane Bajdena.

I tu i leži odgovor na pitanje koje mnogi sada postavljaju, zašto je sada progovorila kada se Bajden veoma približio predsjedničkoj nominaciji? U takvim pitanjima se naravno implicira ‘politička motiviranost’ njenog slučaja, gdje se navodi da ona podržava Bernija Sandersa, a neki idu toliko daleko da ju povezuju čak i sa ‘ruskim utjecajem’.

Međutim, prema američkim medijima, Tara Reade je tek jedna od osam žena koje su i “ranije optuživale Bidena za seksualno uznemiravanje i neprimjereno dodirivanje početkom 2019.” Bivša senatorka države Nevada, Lucy Flores, prva je iznijela takve optužbe. New York Times je izvijestio da je Flores tvrdila da ju je Biden neprimjereno dodirivao i poljubio je “u glavu tokom skupa demokratske stranke 2014. godine, kada je bio potpredsjednik.”

Nedavno je Tera Reade odlučila da je vrijeme da ispriča cijelu priču. Tražila je pomoć organizacije ‘Time’s up’ koja predvodi pokret #MeToo koji pruža podršku žrtvama seksualnog napada, međutim, odbili su je zastupati jer je njena optužba bila protiv kandidata za saveznu funkciju, čime bi, navodno, povrijedila njihov status neprofitne organizacije. Naravno, ne samo da ovaj izgovor nema nikakve osnove, već izgleda kao očigledan pokušaj zaštite Bidena. Uostalom, Anita Dunn, jedna od Bidenovih savjetnica za kampanju, također je uključena u organizaciju ‘Time’s Up’ kao izvršni direktor tvrtke SKDKnickerbocker, koja se bavi odnosima s javnošću.

Sa druge strane, Tara Reade je pokušala i na drugi način osigurati da njena priča dođe do javnosti. Tako je pisala senatoricama Kamali Harris i Elizabeth Warren. Harris joj uopće nije odgovorila, a od Warren je dobila samo standardiziranu formu odgovora. Podsjećamo, to su dvije žene koje su svoje kampanje zasnivale na ‘gender senzitivnim pitanjima’ i borbi za prava žena uopće.

A naravno tu su i mediji. Njena priča jednostavno nije pronalazila put do mainstream medija kao što su Washington Post ili New York Times, ili bilo koji drugi medij. Čak šta više, osim The Intercepta i Hill TV-a njenu priču nije objavio nijedan značajniji medij. Zamislite da se ovako nešto pojavilo u medijima povezano uz imena, recimo, senatora Bernija Sandersa ili aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa, upitali su se vodtelji Hill TV-a, dajući odmah brzi odgovor da bi to bila vijest koja bi zapalila naslovnice i medijske kuće bi se naprosto utrkivale da dođu do žrtve. Krystal Ball čak tvrdi da je pokušala kod svojih kolega iznaći rješenje da oni prvi objave Tarinu priču u nekom od poznatijih medija, ali niko to nije želio učiniti. Na kraju, očigledno je da u ovo zemlji postoji ‘elitni klub’, koji može raditi šta god želi i pri tom biti zaštićen, kazala je Krystal Ball.

Gdje je pokret #MeToo? Gdje su ugledne feministice koje tvrde da bismo trebali vjerovati ženama? Gdje su liberali koji se navodno toliko brinu o nasilju u obitelji i žrtvama seksualnog napada?

Nažalost, ako nam ova priča govori bilo šta, to je da lojalnost elitama političkih stranaka ima prednost nad bilo kakvim prividom etike. Kad je groteskni zlostavljač žena Harvey Weinstein osuđen, pokret #MeToo bio je ushićen. Slično tome, kad su konzervativci, poput Kavanaugha, optuživani za takvo ponašanje, progresivci su ih s pravom prozivali. Gdje je, međutim, takav bijes prema Bajdenu i zašto demokrate ignoriraju Readinu priču, samo su neka od pitanja koja još uvijek vise u zraku.

(Global CIR)

Objavljeno u:
  1. […] (VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘M… Objavljeno u: […]

  2. […] i senatori Demokratske partije šute, progresivci traže povlačenje Bidenove kandidature! (VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘M… Objavljeno […]

  3. […] i senatori Demokratske partije šute, progresivci traže povlačenje Bidenove kandidature! (VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘M… Objavljeno […]

  4. […] u utrci za Bijelu kuću tokom online okruglog stola ‘o utjecaju covida-19 na žene’ (VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘M… Objavljeno […]

  5. […] BAJDENOVA KAMPANJA ‘PROČEŠLJALA’ ZAPEČAĆENU SENATSKU ARHIVU! Američki mediji sumnjaju u pokušaj zataškavanja, nakon što je Tara Reade optužila bivšeg senatora za seksualno zlostavljanje, tvrdeći da se njena prijava nalazi u njegovoj senatorskoj arhivi! BIDEN PRVI PUT LIČNO ODGOVORIO NA OPTUŽBE ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE! Kaže da su tvrdnje Tare Read neistinite, ali ignoriše dokaze koji su se pojavili te odbija dati na uvid senatorsku arhivu zapečačenu na Univerzitetu u Delaveru! OPTUŽBE TEARE READE MOGLE BI KOŠTATI BIDENA PREDSJEDNIČKE NOMINACIJE?! Još dvije osobe potvrdile njenu priču o seksualnom zlostavljanju, poznati funkcioneri Demokratske partije traže da se navodi ispitaju, Biden o svemu šuti! BIDEN U SVE VEĆIM PROBLEMIMA NAKON OPTUŽBI ZA SEKSUALNO ZLOSTAVLJANJE! Američki mediji otkrivaju ko čuva Bidenovu senatsku arhivu i zašto je drže pod ključem?! TVRDI DA JU JE BIDEN SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO! Tara Read poziva na puštanje u javnost Bidenove senatske arhive: ‘Među tim dokumentima nalazi se i moja žalba, a možda i žalbe drugih zaposlenica’ (VIDEO) MEDIJI IZBJEGAVAJU PITATI BIDENA O OPTUŽBAMA ZA SEKSUALNO NASILJE! Dok kongresmeni i senatori Demokratske partije šute, progresivci traže povlačenje Bidenove kandidature! IGNORIŠUĆI OPTUŽBE ZA SEKSUALNO NASILJE: Hillary Clinton podržala Joea Bidena u utrci za Bijelu kuću tokom online okruglog stola ‘o utjecaju covida-19 na žene’ (VIDEO) DA LI JE OVO SISTEMSKO ZATAŠKAVANJE?! Zašto demokrate, mainstream mediji i pokret ‘M… […]

Komentiraj