ZAŠTITNICA OD EPIDEMIJE! Njemačka katedrala izvukla iz riznice relikvije mučenice sv. Korone

Njemačka katedrala u Aachenu izvukla je iz riznice relikvije malo poznate mučenice sv. Korone, zaštitnice od epidemija i priprema relikvijar kako bi ga izložila nakon što prođe pandemija koronavirusa.

sveta-korona-735-735x400

Pandemija koja je pogodila i Njemačku potaknula je interes za kršćansku mučenicu za koju se vjeruje da su je ubili Rimljani prije oko 1800 godina.

Katedrala je i prije izbijanja pandemije planirala izložiti njezine relikvije tijekom ljeta u okviru izložbe zlatarskog umijeća.

Nije jasno kad će ljudi moći vidjeti relikvije s obzirom na to da su uvedena ograničenja kretanja kako bi se ograničilo širenje virusa.

No, stručnjaci temeljito čiste i lašte relikvijar od zlatna, bronce i bjelokosti koji nije bio pred očima javnosti prethodnih 25 godina kako bi bio spreman za izlaganje.

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani vjerojatno na području današnje Sirije zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru.

Prema predaji zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.

“Zbog toga je i zaštitnica drvosječa”, kaže Brigitte Falk, kustosica riznice u katedrali dodajući da je igra slučaja što je postala i zaštitnica od epidemija.

Njezine je relikvije u Aachen dopremio kralj Otto III godine 997. i držane su u grobu u katedrali do 1911./12. kada su premještene u relikvijar visok 93 centimetra i težak 98 kilograma.

Igra je slučaja i podudarnost u imenu mučenice i virusa. Virus je dobio ime koronavirus zbog toga što pod mikroskopom izgleda kao da ima krunu, na latinskom coronu.

“Poput mnogih drugih svetaca sv. Korona može biti izvor nade u ovim teškim vremenima”, kaže Falk.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj