APEL SZO-a! Ryan: Treba živjeti s virusom dok se ne pojavi vakcina

Šef Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/ za hitne slučajeve doktor Michael Ryan izjavio je da je široko rasprostranjeno testiranje na virus korona ključno i da ne bi trebalo kriviti zemlje za porast broja zaraženih.

WHO: Omogućiti da živimo s koronavirusom dok se ne pojavi vakcina ...

On je na konferenciji za novinare u Ženevi apelovao da se prijeđe na mjere koje će dozvoliti da se “živi sa virusom dok se ne pojavi vakcina”.

Ryanovi današnji komentari sugerišu na promjenu načina razmišljanja i pomirenja Organizacije s tim da će pandemija, koja je počela da se širi iz Kine prošle godine i zarazila više od pola miliona ljudi, najvjerovatnije potrajati još neko vrijeme, javio je AP.

“U ovom trenutku niko ne može predvidjeti koliko će trajati epidemija. Ulazimo u nesigurnu budućnost. Mnoge zemlje u svijetu tek ulaze u ciklus epidemije”, rekao je Ryan.

Ryan je dodao kako je neophodno prijeći sa mjera čiji je cilj da se smanji pandemija na “preciznije i usmjerene ciljeve”, što će omogućiti, ako ništa drugo, da se živi sa virusom dok se steknu uslovi za razvijanje vakcine.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj