GUBITE VRIJEME, POTREBNA JE AKCIJA! Tramp naredio General Motorsu proizvodnju respiratora!

Američki predsjednik Donald Tramp naredio je kompaniji General Motors da počne da proizvodi respiratore za oboljele od koronavirusa, pozivajući se na zakon o odbrambenoj proizvodnji navodi se u saopštenju.

Ovim zakonom predsjedniku se omogućava da primora kompanije da u vanrednim okolnostima osposobe industrijski sektor za potrebe bezbjednosti zemlje.

Tramp je u saopštenju naveo da General Motors “gubi vrijeme” i da je neophodna akcija kako bi se spasili životi Amerikanaca te dodao da će ta odluka omogućiti bržu proizvodnju respiratora.

Danas sam potpisao dekret kojim naređujem ministru zdravstva da se posluži Zakonom o vojnoj proizvodnji i zahtijevam od General Motorsa da pristanu, izvedu i daju prednost saveznim ugovorima za respiratore”, rekao je Tramp.

Tramp je ranije izjavljivao da korištenje ovakvog zakona nije potrebno jer su se kompanije dobrovoljno ponudile kako bi pomogle u borbi protiv širenja koronavirusa. On je, međutim naveo da je virus uzeo previše maha i da to onemogućava da se postupci ugovaranja odvijaju normalno.

Nakon toga je na Tviteru napisao da je General Motors smanjio broj respiratora koje je obećao da će isporučiti, sa 40.000 na 6.000 i da su tražili povoljnije cijene. Istakao je da General Motors “mora odmah da otvori svoju glupo napuštenu fabriku u Lordstau u Ohaju ili neku drugu i da hitno počne proizvodnju respiratora”.

Naredio mobilizaciju rezervista i medicinskog osoblja

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je naredbu kojom ovlaštava ministre za domaću bezbjednost i odbranu da pozovu u aktivnu službu rezerviste oružanih snaga i Obalske straže, saopštila je Bijela kuća.

Prema naredbi, kako prenosi Rojters, ministri su ovlašteni da narede prelazak u aktivnu službu do dvije godine rezervista kopnene vojske, mornarice, avijacije i Obalske straže. Naredba takođe omogućuje i mobilizaciju medicinskog osoblja.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj